Hlavní obsah

Za nebezpečné pronásledování podnikatele Víta dostal starosta Novotný tříměsíční podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) odsoudil ve čtvrtek pražský městský soud k tříměsíční podmínce za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Součástí čtvrtečního rozsudku je rovněž peněžitý trest ve výši 60 tisíc korun.

Pavel Novotný reaguje na rozsudek soudu

 
Článek

Novotný původně dostal u obvodního soudu půlroční podmínku, v níž byl obsažen i trest za podněcování k trestnému činu, a sice pověšení bývalého policejního prezidenta. Tuto část ale odvolací soud vrátil k došetření státnímu zástupci.

„Zcela souhlasíme se závěry nalézacího soudu,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Blanka Bedřichová. „Každá osobní svoboda má své hranice, ať už svoboda projevu, tak i svoboda člověka,“ dodala.

Bedřichová také zmínila intenzitu a dlouhodobost Novotného chování vůči Vítovi.

Novotný podle pravomocného verdiktu „prostřednictvím elektronických prostředků opakovaně nepřímo působil na poškozeného tím, že zveřejňoval informace o jeho soukromém životě a sdílel fotografie, které poškozeného zobrazovaly na různých místech, které doplňoval posměšnými komentáři.“

Starosta Novotný dostal podmínku za nebezpečné pronásledování podnikatele Víta

Krimi

Novotný po tři roky zveřejňoval fotky Víta, které mu posílali jeho příznivci. Sám Novotný Víta dlouhodobě označuje za podvodníka a podal na něj několik trestních oznámení.

Ve čtvrtek k soudu přinesl i výpis Vítových exekucí, které dosahují 32milionové výše. Vít byl ostatně za finanční podvody v minulosti několikrát odsouzen.

Kvůli upozornění na události kolem podnikatele Novotný například poslal pražské policii dopis, ve kterém tvrdil, že chce Víta zavraždit. Za vyhrožování Vítovi už byl Novotný jednou odsouzen, a sice k 67tisícové pokutě.

Novotný byl zároveň souzený i pro výtržnictví a podněcování k trestnému činu, čehož se měl dopustit tím, že se před dvěma lety v pořadu portálu idnes.cz mimo jiné nechal slyšet, že by měl bývalý policejní prezident Stanislav Novotný viset za vlastizradu.

Policie odložila vyšetřování podezřelé zásilky u starosty Novotného

Krimi

„Oficiálně je mi lhostejný, co (Stanislav Novotný) řekl o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku. Vlastizrádci by měli viset a popravdě mě pěkně naštval tím neúspěšným bulvárním novinářem, to se mě dotklo velmi. Co si to dovoluješ, ty šmejde,“ řekl Novotný.

Stanislav Novotný předtím v pořadu ruské televize v souvislosti se stavbou pomníku vlasovcům v Řeporyjích, jichž je Pavel Novotný starostou, označil svého jmenovce za blázna.

„To, co tam říkal, říkal před 100 miliony diváků. Říkal, že jsem idiot, hlupák, podvodník a lhář,“ upřesnil ve čtvrtek odvolacímu soudu Pavel Novotný.

Pavel Novotný rovněž nesouhlasil s tím, že si bývalý policejní prezident v ruské televizi osoboval právo vyjadřovat se za občany ČR.

Starostovi Řeporyjí se podařilo vytočit Moskvu

Evropa

Tuto část nicméně soud vrátil k dalšímu došetření, protože podle něj nebyl dodržen právní postup, zajištěna objektivita, a tím byla porušena práva obžalovaného.

„Je potřeba, aby to přezkoumal dohledový státní zástupce, a této povinnosti nebylo učiněno za dost,“ uvedla Bedřichová. „Soud vůbec neměl zahájit hlavní líčení v této věci, protože nebyla přezkoumána,“ doplnila.

Novotný to po skončení jednání kvitoval. „Byť jsem odsouzenej, tak jsem konečně slyšel od nějakýho soudu: ‚Jo, jde po tobě trochu státní zástupce.‘ Za to jsem strašně rád,“ řekl Novotný.

Ten také podotkl, že „bude muset vést řádný život“, protože na něj mimo jiné spoléhají Řeporyje. I když by si dle svých slov ve vězení odpočinul.

„Můj kolega, místostarosta z TOPky, mi řekl, že by mě to nechali řídit z vězení jako Al Caponeho,“ zmínil také Novotný a doplnil, že řádný život vede už dávno.

Foto: Novinky

Pavel Novotný u soudu

Reklama

Výběr článků

Načítám