Hlavní obsah

Starostovi Řeporyjí se podařilo vytočit Moskvu

– Moskva

Rusko považuje netečnost českých úřadů k plánům jedné pražské čtvrti na stavbu pomníku vlasovcům za zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin. Ve čtvrtek to řekla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Nápad na pomník vlasovcům označila za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (vlevo) spolu se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Článek

Příslušníky Ruské osvobozenecké armády, kteří pod velením generála Andreje Vlasova za války bojovali po boku Němců proti sovětským jednotkám, Rusko pokládá za zrádce a kolaboranty. Na konci války se ale podíleli na osvobození Prahy a stovky jich při tom zahynuly.

„Požadavky místních vedoucích (v Praze) provádět ve svých čtvrtích exteritoriální politiku nebudí patřičnou reakci ministerstva zahraničních věcí České republiky a dalších úřadů, jejichž úkolem je zajistit, že stát splní ustanovení mezinárodních dokumentů podepsaných jeho jménem,“ uvedla Zacharovová na tiskové konferenci.

Starosta Novotný přivezl dopis pro Putina v multikáře. Pracovníky ambasády označil za pitomce

Domácí

„Není to ani filozofická, ani teoretická otázka, ani otázka názorů veřejnosti či historických preferencí, ale otázka mezinárodního práva a dodržování závazků státu. Hodnotíme to jako zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin,“ zdůraznila mluvčí podle agentury TASS.

Co řekl o vlasovcích prezident Miloš Zeman
Já jsem uctil památku vlasovců v rozhovoru pro Ruské rádio, kdy jsem k překvapení mnohých řekl, že je třeba uctít i památku těch, kdo pomáhali osvobodit Prahu, byť se samozřejmě v minulosti, a to je také pravda, dopustili zrady. Zrady ne tím, že padli do zajetí, to se může stát každému, ale tím, že vytvořili tak zvanou Ruskou osvobozeneckou armádu. Jenomže pokud znáte historii, tak tato armáda byla nasazena pouze jednou v bitvě na Odře a utekla, to znamená, prakticky proti Rudé armádě nebojovala a fakt, že Praha nebyla zničena mimo jiné díky zásahu vlasovců, je historickým faktem, který nikdo rozumný nemůže popřít.
Zdroj: vysílání webu blesk.cz „S prezidentem v Lánech”, 3. května 2015

Naprosto příšerná iniciativa, zuří Zacharovová

Zacharovová také připomněla, že činy Andreje Vlasova a členů Ruské osvobozenecké armády vyhodnotil norimberský tribunál jako účast na válečných zločinech a na zločinech proti lidskosti, které jsou nepromlčitelné.

Ohledně zamýšleného pomníku Zacharovová dodala, že obvykle používá výrazy jako „pobuřující“ či „nepřípustné“, ale v daném případě jde podle ní o „naprosto příšernou iniciativu“. Cílem podle ní není jen obyčejné falšování dějin, ale „reinkarnace, vytahování z hrobu dějin neonacismu, fašismu a všeho, co s tím souvisí“.

V Řeporyjích chtějí pomník vlasovců, ruská ambasáda protestuje

Stalo se

„Teď se v Praze chystají oslavovat Vlasova jako hrdinu, a tak musí odstranit pomník Koněvovi a postavit pomník Vlasovovi,“ dodala mluvčí ruského ministerstva v narážce na záměr radnice Prahy 6 odstranit památník sovětskému maršálovi Ivanu Koněvovi.

TASS připomněl, že s návrhem postavit pomník vlasovcům, z nichž část podpořila protinacistické Pražské povstání v květnu 1945, přišel starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný. O návrhu má zastupitelstvo rozhodovat 16. prosince.

Ministerská cesta skončila předčasně, Rusové neumožnili Tomanově delegaci přelet do Kazaně

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám