Hlavní obsah

Za krádež 2000 šperků v teplickém klenotnictví dostal zloděj osm let

Právo, Aleš Pelikán
Teplice

Recidivista Marian Illéš, který měl při krádeži v klenotnictví v centru Teplic vytrhat kamery a zabezpečovací zařízení, má jít podle Krajského soudu v Ústí nad Labem do vězení na osm let. Podle soudu byla způsobena škoda téměř ve výši 23 milionů korun. K usvědčení Illéše pomohly nepřímé důkazy. Rozsudek zatím není pravomocný, jak Illéš, tak státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Marian Illéš před senátem ústeckého soudu

Článek

Klenotnictví v Krupské ulici v centru Teplic si zločinci oblíbili. V prosinci roku 2018 ho měla vyloupit skupina Litevců, jejich proces bude u soudu pokračovat v březnu. Poté bylo vykradeno loni v noci na 11. března. Podle soudu tehdy Illéš vlezl nejprve do sousedního zchátralého domu, odkud se dostal na střechu a pak na terasu domu, kde sídlí klenotnictví.

Muži hrozí deset let za vyloupení teplického klenotnictví. S kamerami se nepáral

Krimi

Pak vytrhl mříž u okna, dostal se do bytu a odtud na chodbu domu. Právě na kulatině vytržené z okna byly pachové stopy obžalovaného. Illéš měl pak vytrhat v chodbě domu všechny kabely vedoucí ke kamerovému systému, poté i klávesnici zabezpečovacího systému a další kameru. „Kameru v úmyslu zničit možný záznam hodil do záchodové mísy a spláchl,“ uvedl předseda senátu Roman Felzmann.

Illéš se měl pak dostat do zlatnické dílny, do kanceláře a poté i do samotného obchodu. Celkem měl ukrást přes 2000 šperků a desítky hodinek, celková škoda byly podle soudu 22,7 milionu korun.

Vinu odmítl

Podle soudu svědčí o vině obžalovaného řetěz nepřímých důkazů. Byl v blízkosti vykradeného klenotnictví v době činu, zanechal stopu na veřejně nepřístupném místě a prodával věci pocházející z krádeže. „Za minimálně jednoho pachatele tak lze uznat osobu obžalovaného,“ řekl soudce Felzmann.

Za loupež jsme měli slíbeno 250 tisíc, řekl obžalovaný z přepadení teplického klenotnictví

Krimi

Illéš u soudu odmítl vypovídat, stejně jako v přípravném řízení. Vyjádřil se jen při jednom z vazebních zasedání. Tehdy tvrdil, že rozhodně klenotnictví nevykradl a že mu klenoty dali muž a dvě ženy, které potkal v Teplicích u kolonády a od kterých kupoval marihuanu. Takové lidi se ale nikdy policii nepodařilo dohledat. Obžalovaného policie zadržela v zastavárně v Praze dva dny po vykradení klenotnictví, kde se snažil s pomocí jiného muže ukradené šperky prodat.

Polehčující okolnosti soud neshledal žádné, naopak přitěžujících celou řadu, výši škody, čin ze ziskuchtivosti, více trestných činů, protože byl potrestán nejen za krádež, ale i poškození cizí věci. Poškozeným má také uhradit škodu ve výši téměř pěti milionů korun za zboží, které nebylo vráceno.

Reklama

Výběr článků

Načítám