Hlavní obsah

Za brutální útoky dostal deviant šest let, podle psychiatrů měl být neškodný

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Letos v dubnu byl Karel Hříbal (24) propuštěn z psychiatrické léčebny v Dobřanech, kam ho soud před dvěma lety poslal na ochranné sexuologické léčení kvůli agresivním útokům na ženy. O tři měsíce později mladík trpící sexuální deviací, o kterém psychiatři tvrdili, že je neškodný, brutálně napadl další dvě ženy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný muž před soudem.

Článek

Jednu málem umlátil, druhou se snažil přinutit k pohlavnímu styku s nožem v ruce. Za to půjde podle středečního rozsudku plzeňského okresního soudu na šest let do vězení a opětovně musí podstoupit ústavní ochrannou léčbu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je mi líto, co se stalo. Ale to nutkání bylo tak silné, že jsem si nemohl pomoci,“ přiznal u soudu Hříbal, který se vzdal na místě odvolání. Zároveň slíbil, že dobrovolně podstoupí chemickou kastraci.

Agrese se stupňovala

Předseda senátu Miroslav Mlčák upozornil na to, že jde o speciálního recidivistu. „Jeho jednání vyvolané duševní poruchou provázela stupňující se agrese, která vygradovala, když si chtěl vynutit sex za použití nože,“ prohlásil Mlčák. Hříbala uznal vinným z výtržnictví, ublížení na zdraví, vydírání a pokusu o znásilnění.

Mladík na ženy zaútočil během jednoho dne. První z nich doprovázel z baru domů a cestou ji napadl. „Působil jako takový ňouma. Vyprávěl mi, že nemůže najít přítelkyni. Vypadal smutně, až mi ho bylo líto,“ uvedla před soudem 27letá Petra Č. Když procházeli méně frekventovaným místem, jeho chování se změnilo jako mávnutím kouzelného proutku.

„Nečekaně do mě strčil, až jsem padla na zadek. Jednou rukou mi přitlačil hlavu k zemi, druhou tahal za kalhoty, jako by je chtěl sundat. Najednou to byl úplně jiný člověk, změnil tón hlasu a měl úplně jiný výraz v obličeji. Řekl jen, jestli s ním půjdu. Vypadalo to, že mě chce zatáhnout do křoví a znásilnit,“ vypovídala dále žena.

Sebrala všechnu sílu, vyškubla se útočníkovi ze sevření a utíkala k obytnému domu. „Dohnal mě u parkovací závory, tam mě začal fackovat, mlátit pěstí do obličeje a kopat do žeber. Volala jsem o pomoc,“ popisovala Petra Č. Zachránili ji lidé z domu, které vzbudil křik.

Útočil hned znova

Další oběť si Hříbal vyhlédl o několik hodin později v tramvaji. Stala se jí 29letá žena, která jela k rodičům. „Dole u vchodu jsem zazvonila na zvonek, naši mi odbzučeli a já vstoupila do výtahu. To už stál za mnou kluk, ptala jsem se ho, kam jede. Nic neřekl a najednou mi jednou rukou zacpal pusu a v druhé držel nůž, který mi přiložil k hrudníku. Podařilo se mi jeho ruku dostat od pusy a spustila jsem obrovský křik,“ vypovídala. Hříbal tím byl podle svých slov silně vzrušený.

Je velmi dobrý účelový hráč. Při rozhodování o změně ústavního léčení na ambulantní dokázal obelhat jak znalce, tak soud
primář dobřanské léčebny Vladimír Šupina

Soudní znalec Jiří Hrdlička u Hříbala zjistil patologickou sexuální agresivitu, která se projevuje opakovanými sexuálně motivovanými útoky na neznámé ženy, provázenými narůstající brutalitou.

„V ústavu a ani při jeho ambulantních návštěvách vůbec nepřistoupili k útlumové sexuologické léčbě,“ podivoval se Hrdlička nad postupem dobřanských psychiatrů. Podle něho je Hříbalův pobyt na svobodě nebezpečný s ohledem na podstatně snížené ovládací schopnosti.

Hříbalův právní zástupce Jiří Pražák uvedl, že ochranné léčení jeho klienta nebylo vedeno řádným způsobem. „Dovolím si dokonce tvrdit, že bylo pouze formální. Zatímco obžalovaný za svůj čin ponese trestněprávní odpovědnost, nedůslednost psychiatrů zůstane jen v rovině morální,“ prohlásil.

Psychiatři se hájili tím, že je Hříbal, jehož rozumové schopnosti jsou těsně nad hranicí demence, přelstil. „Je velmi dobrý účelový hráč. Při rozhodování o změně ústavního léčení na ambulantní dokázal obelhat jak znalce, tak soud, že je všechno v pořádku, i když tomu ve skutečnosti tak nebylo,“ řekl primář dobřanské léčebny Vladimír Šupina.

Hříbal byl poprvé odsouzen za znásilnění jako mladistvý v roce 2007. Tehdy dostal za útoky na pět žen 18 měsíců s tříletou podmínkou. Trest si odseděl, protože se ve zkušební lhůtě dostal do dalšího průšvihu. Jeho obětí byly převážně nezletilé školačky.

Další odsouzení přišlo v lednu 2009, kdy dostal tři roky za pokus o znásilnění, vydírání a omezování osobní svobody. Součástí rozsudku bylo rozhodnutí o ochranné sexuologické léčbě v ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Připadal mi jako ňouma, řekla oběť devianta

Poznali se během večera v jednom z plzeňských barů. Poklábosili spolu a pak se čtyřiadvacetiletý Karel Hříbal nabídl, že svou novou kamarádku doprovodí domů....

Výběr článků

Načítám