Hlavní obsah

Za brutální útok na zaměstnance firmy v Horusicích potvrdil soud 17 a 12 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za loupežné přepadení firmy v Horusicích půjdou dva muži z Ukrajiny na 17 a 12 let do vězení. Tresty jim v úterý potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze, řekla mluvčí soudu Simona Heranová. Pětičlenná skupina Ukrajinců přepadla rodinnou firmu na Táborsku v září 2015, podle obžaloby brutálně zbili osm lidí, dva z nich zemřeli. Dvojici, která byla odsouzena, zadrželi policisté loni na jaře, zbývající tři se zřejmě skrývají v zahraničí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obžalovaní Ivan Ivanovský a Róbert Simon (vpravo) před Krajským soudem v Táboře.

Článek

"Výrok o vině a trestu z rozsudku soudu prvního stupně zůstává nezměněn a je pravomocný," řekla Heranová. Soud tak potvrdil rozsudek krajského táborského soudu, podle kterého mají usmrcení dvou lidí na svědomí především dva muži, které policisté nedopadli.

Pět útočníků podle obžaloby zvlášť surovým a trýznivým způsobem zaútočilo na sedm mužů a jednu ženu. Kvůli těžkým zraněním v nemocnici zemřeli majitel firmy na výrobu náhradních dílů do historických motocyklů a jeho švagr.

Muži podle obžaloby napadené mlátili železnou tyčí a výfukem, bili je rukama a spoutali je. Ve firmě ukradli 328 000 korun.

Napadení z Horusic, kteří útok přežili, dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Mají úzkostné stavy a obavy o svůj život, tento stav lze u řady z nich považovat za chronický.

Státní zástupkyně navrhovala pro obžalované u krajského soudu výjimečný trest od 20 do 30 let. Obhájci žádali pro své klienty trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do 12 let s odkazem na to, že se podíleli jen na loupeži.

Reklama

Související témata:

Související články

Znalci potvrdili brutalitu útoku v Horusicích

Soudní lékaři z oboru patologie Zdeněk Šenkýř a František Vorel v pátek při výpovědi před táborským soudem potvrdili, že útok pěti mužů na rodinnou firmu...

Výběr článků

Načítám