Hlavní obsah

Vždycky se věřilo jí, a ne mně, řekl k žalobě na Bradáčovou exšéf protikorupční policie

Novinky, bad
Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek ukončil projednávání žaloby bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou kvůli jejímu výroku v rádiu, podle kterého na ni vyráběl kauzu. Martinec po Bradáčové chce 200 tisíc korun a omluvu v médiích. Rozhodnutí padne počátkem prosince.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Článek

Tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Martinec se v roce 2013 s Bradáčovou sešel a řekl jí, že její manžel figuruje v kauze kolem IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. „Já jsem jí sdělil informaci, že je podezření, že se její manžel dopustil protiprávního jednání a že by bylo vhodné, kdyby to bylo delegováno jinam,“ vypověděl Martinec.

Prodavačka z drogerie

Před soudem ve čtvrtek vypovídal také novinář Lubomír Veselý, známý také jako moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý, v jehož pořadu několik dní po setkání s Martincem Bradáčová při zapnutém záznamu řekla, že Martinec na ni vyrobil kauzu, kterou pak (Martinec) prodává Veselému. Bradáčová to řekla po skončení rozhovoru, mikrofon ale nahrával dál.

„Když někdo přijde do rádia, svítí tam červené světlo, tak asi ví, že se nahrává,“ řekl Veselý. „Kdyby to řekla prodavačka z drogerie, tak je to něco jiného, než když to řekne vrchní státní zástupkyně,“ dodal moderátor s tím, že inkriminovaný záznam vzal a pustil do vysílání, protože je to jeho práce. Rozhovor s Bradáčovou byl natočen dva dny před odvysíláním. Bradáčová tvrdila, že šlo o neoprávněnou nahrávku a vytržení z kontextu.

„Po vysílání mi volala a ptala se, jak došlo k úniku informací z ÚOKFK a řekla, že je to vyhlášení války mezi vrchním státním zastupitelstvím a ÚOKFK,“ řekl soudu Martinec s tím, že rozhodně nebyl jediným, kdo měl k informacím přístup.

Vždy se věřilo konstatování JUDr. Bradáčové, nikdy se nehledělo na to, co jsem řekl já.
Tomáš Martinec

Martinec žádá kromě dvou set tisíc také omluvu za „zcela nepravdivý a ničím nepodložený výrok“ ve všech médiích, která o případu informovala.

„Žalovaná hrubým způsobem v rozhlase napadla mého klienta tak, že byl následně po dobu dvou až tří měsíců napadán, že je lhář, že vyrábí kompro a tak dále. Prakticky ho zničila,“ prohlásil Martincův advokát Jiří Vyvadil.

Za Bradáčovou se tehdy postavil ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který přirovnal chování protikorupční policie vůči Bradáčové k metodám jako vystřiženým z padesátých let.

„Vždy se věřilo konstatování JUDr. Bradáčové, nikdy se nehledělo na to, co jsem řekl já,“ povzdychl si Martinec.

Podle pozdějších závěrů kontroly policejního prezidia se Martinec nedopustil trestného činu ani přestupku, postupoval však nestandardně. Protože vyzradil informace z trestního spisu, byl mu na dva měsíce snížen plat o desetinu.

Martinec dva měsíce po vypuknutí kauzy jako šéf ÚOKFK skončil, na konci téhož roku odešel od policie úplně. Následně pracoval na generálním finančním ředitelství, kde připravoval speciální policejní tým Kobra, který bojuje proti daňové kriminalitě.

Soudkyně Otília Hrehová své rozhodnutí vyhlásí na začátku prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám