Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Kořistka prodlouženo o měsíc

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Šéf Okresního státního zastupitelství v Ostravě Josef Bláha v pátek vyhověl žádosti policie a o více než měsíc prodloužil lhůtu pro vyšetřování kauzy Kořistka. Zákonná lhůta vypršela v úterý.

Foto: FF UK

Sochy bájných antických bohů a hrdinů v expozici Okouzleni antikou na zámku Duchcov

Článek

"Vyhověl jsem žádosti policie a lhůtu jsem prodloužil do 5. ledna. Policie ještě potřebuje provést nějaké úkony," řekl Bláha Právu. Odmítl však prozradit, zda chce policie ještě vyslechnout nějaké svědky nebo bude pořizovat další písemné důkazy. "Bylo by to ode mne netaktické," řekl.

Během prvního lednového týdne chce Bláha už definitivně rozhodnout, zda bude celý případ odložen, nebo budou Jan Večerek a Marek Dalík znovu obviněni z toho, že nabízeli poslanci Kořistkovi desetimiliónový úplatek. "Třetí teoretickou možností, kterou trestní řád umožňuje, je opětovné prodloužení lhůty. To ale nepředpokládám," řekl Bláha.

Trestní stíhání Dalíka a Večerka zrušil Bláha v říjnu poté, co z případu odvolal dozorujícího žalobce Martina Fraše. Později na něj podal kárnou žalobu, kterou se bude v nejbližší době zabývat Vrchní soud v Olomouci. Případ Kořistka se táhne už od srpna, kdy poslanec poprvé prohlásil, že se ho "lidi od ODS" pokoušeli odplatit. Vedení ODS to okamžitě důrazně odmítlo.

Reklama

Související články

Stíhání Dalíka a Večerka zastaveno

Ostravské státní zastupitelství v pondělí zastavilo trestní stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, obviněných z uplácení poslance...

Výběr článků

Načítám