Hlavní obsah

Vyšetřovací komisi už teď moc nevěřím, řekl končící Šlachta

Právo, Radim Vaculík

Ve čtvrtek skončilo téměř šestadvacetileté působení Roberta Šlachty v řadách policie, odkud odešel rozčarován kvůli nesouhlasu s plánovanou reorganizací v podobě sloučení dvou útvarů – protikorupční policie (ÚOKFK) a protimafiánské jednotky (ÚOOZ). Druhou jmenovanou Šlachta donedávna osm let vedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nyní už bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

„Dnes končím svůj služební poměr a od 1. července jsem jen občan Šlachta,“ poznamenal ve čtvrtek jeden z nejznámějších mužů zákona posledních let, který se už stačil odstěhovat na rodnou Moravu, kde ho Právo zastihlo po telefonu při posezení u kávy.

Plánuje si teď udělat zhruba dvouměsíční dovolenou, kterou během svého působení ve vedení ÚOOZ podle svých slov nikdy neměl.

„Je to lumpárna“

A co potom? Šlachta už dříve uvedl, že by rád zůstal ve státní správě, což kvitoval jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak prezident Miloš Zeman. Jenže od slov k činům bývá obzvlášť u politiků hodně daleko.

Vím, kde mluvit můžu a kde nikoli, takový blázen zase nejsem.
Robert Šlachta

„Nikdo se se mnou vůbec nebavil. Pořád poslouchám nějaké spekulace, ale zatím mi nikdo nic nenabídl. Pan prezident řekl, že bych neměl odcházet, že to není dobře, ale co mám dělat,“ konstatoval Šlachta.

Ani od Zemana prý nabídku působit v nějaké funkci přímo na Hradě nedostal. Na jejich společném setkání počátkem týdne se podle Šlachty bavili především o reorganizaci policie.

„Zajímal ho (prezidenta) můj pohled na to, že to je lumpárna, nic jiného,“ nebral si servítky již bývalý ředitel ÚOOZ. Stejně jako Zeman popřel, že by s ním hovořil o utajovaných informacích, s kterými chtěl původně minulý týden seznámit poslance bezpečnostního výboru, ale vůbec se tehdy nedostal ke slovu.

„Vím, kde mluvit můžu a kde nikoli, takový blázen zase nejsem,“ podotkl k tomu Šlachta.

Doplnil, že právě prezident Zeman a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) byli jediní dva vysoce postavení politici, kteří chtěli slyšet jeho názor na „tu šílenost“, kterou podle něj vedení policie připravilo.

To se ještě může změnit, protože počátkem týdne poslanci odhlasovali zřízení parlamentní vyšetřovací komise týkající se okolností reorganizace policie. Na jejího šéfa kandidují tři opoziční poslanci, a to někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), bývalý policista Zdeněk Ondráček (KSČM) a Martin Lank (Úsvit).

„Komisi už teď moc nevěřím,“ neskrýval však své rozladění Šlachta, který chtěl především hovořit před výborem, což se mu nepodařilo. Od komise už příliš neočekává, i když s ní prý míní spolupracovat.

Vadí mu, že vedení policie v čele s prezidentem Tomášem Tuhým a jeho náměstkem Zdeňkem Laubem podle Šlachtových slov likviduje něco, co fungovalo, tedy zmíněný protimafiánský útvar.

Musel by opět na testy

„Za toto jsou plně odpovědní oni dva, tedy pan Tuhý a pan Laube. Nevěřím důvodům té reorganizace, které jsou jimi uváděny, a doufám, že po té době, co se o ní mluví, nemůže těmto důvodům věřit už ani laická veřejnost,“ míní Šlachta.

Přestože tedy Šlachta po více než čtvrtstoletí u policejního sboru skončil, ve čtvrtek nevyloučil, že by se jednou mohl vrátit. „Odcházím jen kvůli té reorganizaci, kvůli tomu, co vedení policejního prezidia provedlo. Policii mám hrozně rád a byl bych nejradši policistou a vrátil bych se, ale nechci se na tom, co se teď děje, podílet,“ řekl Právu Šlachta.

Na dotaz, zda by mohl později v rámci policie zamířit například zpět do Národní protidrogové centrály (NPC), odkud před deseti lety odešel do ÚOOZ, odpověděl s úsměvem, že nikoli. „Když se nenechám nikým ohýbat a lámat, tak se spíš vidím na takovém útvaru, jako byl ÚOOZ, to byla moje parketa. Rozhodně ne v té zrůdnosti, kterou provedli, jakou je národní centrála či něco podobného. Nechci se na tom podílet, protože podle mě je to nesmysl,“ řekl muž končící v hodnosti plukovníka.

Za odsloužená léta a řadu roků v čele policejních složek si odnese podle dřívějších zjištění Práva zhruba 470 tisíc korun jednorázového odchodného a pravidelné měsíční výsluhy zhruba třicet tisíc korun.

Šlachta se podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů může k policii vrátit během pěti let od svého odchodu. Musel by však znovu absolvovat přijímací řízení, testy fyzické zdatnosti i náročné psychotesty. Pokud by vše splnil, dostal by se zpět do své platové třídy, desáté, druhé nejvyšší u policie.

„Nesou odpovědnost“

Teď ale bude především odpočívat, ale i bedlivě sledovat, jak chystaný náročný projekt reorganizace vedení policie zvládne, přestože byl podle něj přichystán během jednoho měsíce bez nějakých předchozích analýz.

„Za každého policistu, který teď z našeho útvaru odejde, nesou odpovědnost ti, kteří tento projekt spustili, a to nejen za odcházející policisty, ale i za stav, který po spuštění reorganizace vznikl,“ uvedl Šlachta.

Související témata:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Přesný počet končících policistů však nezná. O samotný útvar v příštím měsíci před jeho plánovaným sloučením s ÚOKFK k 1. srpnu se podle svých slov nebojí. ÚOOZ nyní vede Šlachtův dosavadní náměstek a někdejší šéf protikorupční policie Milan Komárek, kterého jeho předchůdce považuje za velmi slušného člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám