Hlavní obsah

Vyděšení, unavení, vzteklí. Evakuovaní z okolí muničního skladu pociťují bezmoc

Právo, Jiří Růžička

Vyděšení, bezradní, zhnusení a ve strašlivém strachu, spěchu a stresu. To jsou lidé evakuovaní necelé tři hodiny poté, co je z evakuace vrátila police domů do Lipové na Zlínsku. A zděšení vyhrotila další zpráva o rozšíření teritoria evakuace, která proběhne v sobotu ráno.

Foto: Policie ČR

Areál muničního skladu ve Vrběticích

Článek

Každá zpráva z Vrbětic, byť minuty stará, je už minulostí. „Pyrotechnici při svém průzkumu narazili na poškození jedné z budovy v areálu, v níž se nacházejí výbušniny. Vzhledem k tomu, že hrozí nebezpečí výbuchu, nařídil velitel zásahu evakuaci obyvatel obce Lipová a Haluzice. Zítra v 7 hodin ráno budeme evakuovat obce Vlachovice Vrbětice, Vlárské strojírny, vlakovou stanici Bohuslavice nad Vláří. Ve 20:15 jsme zaznamenali z areálu neřízenou detonaci,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

S policejní zprávou z pátečního dopoledne to koresponduje jen velmi volně: „Pyrotechnici v dopoledních hodinách opět prohledali obě evakuované obce a jejich okolí. Nenašli v nich žádný nebezpečný předmět, který by mohl obyvatele obou vesnic ohrozit. Dopolední průzkum prostoru neprokázal rozházenou munici mimo vymezený prostor areálu muničních skladů.“ [celá zpráva]

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policisté hlídají silnici směrem do Haluzic ve Vlachovicích, jejichž částí Vrbětice jsou. Snímek ze 4. prosince

„Zablikali nám pod okny majáky a šup bez řečí pryč z domu,“ svěřil se Jaroslav Pošvec z Lipové.

„Fronta až ven”

„Teď jsem tady v evakuaci v Luhačovicích znovu asi pět šest minut, a ještě ani nevěřím, co se děje. Třepeme se, doslova, je to šok, nevíme vůbec nic. V recepci v hotelu, kam nás stěhovali ve středu a ve čtvrtek nepustili domů, jsme se v pátek odpoledne rozloučili, a teď jsme tu zase! U recepce stála dlouhá fronta až ven. Lidi, i mladí, s děckama, nikdo netušil, co se děje. Přibývá jich, však je pátek večer, sežeňte teď rodiny, aby vás ubytovali, a vůbec netuší, na jak dlouho,“ popsal Pošvec.

Foto: ČR Policie, ČTK

Pyrotechnici čistí areál ve Vrběticích na Zlínsku

„Co to je za šlendrián, kdo tomu vůbec velí? O čem ti velící vůbec vědí? Tady stojí lidi v řadě na ubytování až venku. Jenom si zapískají, a my jako vždycky jako stádo půjdeme?“ ptal se rozrušený muž.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Na dotaz, jestli evakuace nádraží v nedalekých Bohuslavicích nad Vláří nesouvisí s nekontrolovanými transporty munice, bude muset odpovídat bezpečnostní rada státu pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky, svolaná na sobotu do Vlachovic. Kde se bude jednat, když tam má proběhnout evakuace, zatím není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám