Hlavní obsah

Sklad nemohl vybuchnout samovolně, řekl zástupce firmy, která si jej pronajímala

Vrbětice

Budova, která ve středu ráno vybuchla v areálu muničního skladu ve Vrběticích, byla sklad číslo 12, potvrdila večer policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Tento objekt měla pronajatý firma Imex Group stejně jako sklad číslo 16, který explodoval v říjnu. Zástupce společnosti prohlásil, že druhý sklad nemohl vybuchnout samovolně.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

 
Článek

"V objektu bylo asi 13 tun munice, dělostřelecké miny a granáty," řekla Kozumplíková.

Zástupce ostravské firmy Imex Group doplnil, že v objektu číslo 12 byla dělostřelecká munice a samopaly. Podle něj nemohly samovolně vybuchnout. Uvedl, že pokud skutečně vybuchl sklad číslo 12, tak je od objektu, který vybuchl v říjnu, vzdálený 800 metrů.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) byly od sebe oba objekty vzdálené asi 150 metrů. [celá zpráva]

Ministr už vpodvečer řekl, že sklad nejspíš patří Imex Group, právní zástupce společnosti to však zpochybnil, protože v té chvíli neznal číslo objektu. Zároveň ale přitom potvrdil, že sklad číslo 12 společnosti patří.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je jednou z variant, že v původním epicentru nastal výbuch, ze kterého odletěl šrapnel a zasáhl další budovu. "Ale to je spekulace," poznamenal ministr.

Ve skladu podle něj byla necelá čtvrtina toho, co bylo v původním skladu. Nedá se předpokládat, že výbuchy brzy ustanou, dodal.

Budova byla zkontrolovaná

Budova 12 byla podle Stropnického v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována, nic ale nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout.

Po celý den přitom nebylo známo, z jaké části areálu se výbuchy ozývají. Obyvatelé sousedních obcí již ráno tvrdili, že exploze pocházejí z jiného místa než z původního epicentra.

Byly přitom neočekávané. Pyrotechnici areál po říjnovém výbuchu již déle čistili, nyní se mělo začít s odvozem munice z jiných skladů.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Z areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, se 3. prosince od rána ozývaly další neřízené exploze. Policie uzavřela silnici na Vlárské strojírny ve Slavičíně (na snímku).

Kvůli novým explozím byly ráno evakuovány sousední obce Lipová a Haluzice celkem asi s 400 obyvateli i areál bývalých Vlárských strojíren. Několik lidí strávilo den v nabízených prostorách v Loučce a Slavičíně, odpoledne jim bylo nabídnuto přespání v hotelovém zařízení. Z Haluzic tuto možnost nikdo nevyužil, z Lipové několik lidí. Kraj byl podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) připraven zajistit ubytování pro všechny obyvatele obou obcí, a to i na více dnů.

Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka se zatím nechystá evakuace dalších obcí. Do areálu bývalých Vlárských strojíren a přilehlé školy by se lidé a studenti měli vrátit ve čtvrtek ráno, o ukončení evakuace obcí se rozhodne dopoledne.

Při říjnovém výbuchu zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group. Ve středu ráno se podle policie nikdo v areálu nepohyboval. Lidé z okolí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám