Hlavní obsah

Evakuovaní z okolí muničního skladu mohou zpátky domů

– Zlín • Aktualizováno

Lidé evakuovaní z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku, kteří museli ve středu opustit domovy kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, se mohou vrátit domů. Novinářům to v pátek ve 13 hod. řekl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Evakuace se týkala asi 400 lidí. Okolí obcí zkoumali pyrotechnici, podle nichž lidem nebezpečí již nehrozí.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policisté hlídají silnici směrem do Haluzic ve Vlachovicích, jejichž částí Vrbětice jsou. Snímek ze 4. prosince

Článek

Z areálu ve Vrběticích, části Vlachovic na Zlínsku, se poslední neřízená detonace ozvala kolem čtvrtečního poledne. Pyrotechnici zkoumali okolí obcí už ve čtvrtek. Prohlídka v Lipové i Haluzicích ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se našly nejblíže 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice neobjevili.

Policisté v pátek také stanovují nové hranice bezpečné zóny. Ředitel policie Zlínského kraje uvedl, že středeční i říjnový výbuch policisté vyšetřují jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Pachateli hrozí 8–15 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Říjnová exploze byla původně vyšetřována jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při prvním výbuchu zemřeli dva zaměstnanci ostravské firmy Imex Group, která měla pronajaté oba vybuchlé sklady. Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny.

Ve skladu číslo 16, vybuchlém 16. října, byly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Před středečním výbuchem byl areál již připravený na odvoz asi 7000 tun v něm uskladněné munice. Nové exploze však vrátily vyskladňování na začátek. Obyvatelé okolních obcí si další skladování munice ve Vrběticích nepřejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám