Hlavní obsah

Vydavatel obviněn z popírání zločinů nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydání knih Holokaust pod lupou a Mor v Rusku se stalo terčem policejního vyšetřování kvůli tomu, že popírají nacistické zločiny. Obvinění od konce června čelí nakladatelství Guidemedia, distribuční společnost Náš směr a čtyři osoby spjaté s těmito firmami. Právo to zjistilo z textu sdělení obvinění, do kterého mělo možnost nahlédnout.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie se případem zabývá od první poloviny roku 2017, kdy přijala trestní oznámení kvůli vydání zmíněných knih. Po čtyřech letech trestního řízení dospěla k názoru, že má padnout obvinění kvůli dvěma skutkům. Kromě nakladatelství a distribuční firmy bylo zahájeno stíhání u Lukáše N., Pavla K., Erika S. a Vítězslava B., kteří ve firmách figurovali jako majitelé, jednatelé, překladatelé, grafici nebo autoři předmluv.

První viněný skutek se týká vydání knihy Holokaust pod lupou od Germara Rudolfa, která vyšla v roce 2016. Podle detektivů zpochybňuje existenci plynových komor a zlehčuje holokaust. V textu obvinění je zmíněna pasáž, kde se píše, že „pro údajnou genocidu Židů neexistoval rozkaz ani plán, ani rozpočet“ nebo že „počet čtyř milionů obětí Osvětimi byl smyšlený“.

Hitler je lepší značka než Coca-Cola, hájil se u soudu vydavatel projevů

Krimi

Policie zmínila také ilustraci na obálce knihy, kde je kresba koncentračního tábora s nápisem na dveřích Arbeit macht frei a nad těmito dveřmi je lupa. V té jsou vyobrazeny osoby hrající fotbal, koupající se v bazénu, hrající si s míčem nebo opalující se osoba. „Tato ilustrace je odlišná od originální obálky knihy a kresba zobrazující se pod lupou má ukazovat ,skutečnou‘ pravdu o koncentračních táborech,“ napsali policisté.

Druhou „závadnou“ knihu napsal Alfred Ernst Rosenberg, který patřil mezi nejvlivnější německé nacisty. Kniha ho podle policie uctívá a zpochybňuje jeho odsouzení k trestu smrti v rámci norimberského procesu.

Stovky zabavených knih

Obvinění proti policejnímu textu o zahájení trestního stíhání podali stížnost. „Obvinění odmítáme. Co napsala policie, vůbec není trestný čin,“ řekl Právu advokát stíhaných Robert Cholenský, který zatím čeká na to, až ho policie pustí ke spisu, aby se víc mohl vyjádřit k důkazům. Obviněným hrozí až tři roky vězení.

Nakladatelství i někteří ze stíhaných přitom měli problémy se zákonem už v minulosti, a to kvůli vydání projevů Adolfa Hitlera. Čelili obžalobě kvůli schvalování genocidy a podpory hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod. Předloni ho Nejvyšší soud obžaloby zprostil.

Policisté v textu o zahájení trestního stíhání obviněné popisují jako osoby, které inklinují k neonacistické ideologii. U jednoho z nich třeba při domovní prohlídce našli v ložnici vedle postele barevný portrét Hitlera v uniformě, u kterého byla zapálená svíčka. Někteří byli předními aktivisty extrémně pravicové scény.

Vleklá kauza neonacistů opět u soudu

Krimi

Při domovních prohlídkách a prohlídkách skladu vydavatelství policisté zabavili několik tisíc knih od řady autorů, mezi nimiž byl třeba nacistický spisovatel Ernst Hiemer, Adolf Hitler nebo další nacistický pohlavár Joseph Goebbels.

„Za vydání ostatních knih a jejich distribuci nelze v současné době nikoho trestněprávně postihnout. Policejní orgán si je vědom skutečnosti, že se jedná o značně kontroverzní knihy, které jsou však ve většině případů vydány v původním znění,“ vysvětlili policisté.

U stíhaných knih se tomu nestalo. Obvinění do nich napsali třeba předmluvy nebo je upravovali po ilustrační a grafické stránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám