Hlavní obsah

Vleklá kauza neonacistů opět u soudu

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud se ve středu vrátil ke kauze jednoho z největších policejních zásahů proti ultrapravicové scéně v Česku, který se odehrál už v roce 2009. Někdejší přední členové neonacistického hnutí při zahájení obnoveného procesu jakoukoliv vinu odmítli. Aktuální případ patří mezi ty nejdelší, kterými se česká justice zabývá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaní u soudu. Zleva: Richard Lang, Petr Fryč a Michaela Dupová.

Článek

Detektivové tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v čele s Robertem Šlachtou rozjeli zatýkání před dvanácti lety. Následně obvinili například zakladatele Národního odporu Filipa Vávru, bývalého předsedu pražské odnože rozpuštěné ultrapravicové Dělnické strany Patrika Vondráka nebo Michaelu Dupovou z ženské odnože NO nazvané Resistance Woman Unity.

Jsme nevinní

Právě Dupová se ke kauze ve středu vyjádřila jako první. Prohlásila, že se během let změnila a její názory jsou jiné, než když jí bylo dvacet.

Lvov chce uctít nacistického kolaboranta Banderu, plánuje po něm pojmenovat stadion

Zahraniční

„Byla jsem čtrnáct měsíců ve vazbě, to je snad dostatečný trest. Trvám na tom, že jsem nevinná, celá tahle situace je nehorázná,“ uvedla Dupová, která si stejně jako ostatní stěžovala na to, že se proces táhne velmi dlouho.

Obžaloba jí a dalším sedmi lidem klade za vinu pořádání pochodů za uctění padlých příslušníků SS, vylepování propagačních materiálů Národního odporu v centru Prahy nebo organizování neonacistických koncertů. Hnutí v době spáchání skutků v letech 2008 až 2009 patřilo mezi nejvýznamnější neonacistické organizace v zemi. V současnosti už prakticky vymizelo ze scény.

Jako další před soudem vystoupil Richard Lang, který připustil, že se podílel na organizaci pochodů. Podle něj ale nedělal nic protizákonného. „Předtím jsme to probírali s právníky, nikdo se nechtěl dostat do problémů. Já je mám kvůli pochodu, který se nakonec neuskutečnil,“ prohlásil.

Polský hračkář přestal po sílící vlně kritiky vyrábět postavičky nacistů

Zahraniční

Rovněž si postěžoval na délku procesu, což mu prý velmi ztížilo život, například kvůli tomu, že měl problémy v zaměstnání. „Chcete mě trestat za mladické názory, byl jsem tele,“ řekl Lang s tím, že i on v posledních dvanácti letech údajně změnil svůj pohled na svět.

Hrozí jim až osm let

Jako poslední pak vypovídal někdejší kandidát Dělnické strany do Evropského parlamentu Petr Fryč. I ten vinu v krátkém proslovu odmítl. Ostatní obžalovaní k hlavnímu líčení nepřišli a řádně se omluvili. Soudkyně Kateřina Rybáková proto četla jejich výpovědi z policejních protokolů nebo předchozích soudních jednání, kde tvrdili, že jsou nevinní.

Obžalovaným hrozí za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka tři až osm let vězení. Vzhledem k tomu, že tento čin spadá do kategorie zločinů proti lidskosti, tak není možné, aby byl promlčen.

Hajlující ředitel v polském Institutu paměti národa skončil

Zahraniční

Česká justice kauzu řešila už několikrát, ale žádný z předchozích verdiktů nezůstal pravomocný. Naposledy kauzu v loňském roce poslal na samotný začátek Nejvyšší soud. Ten vyhověl dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana, který nesouhlasil s tím, že byli někdejší čelní představitelé neonacistického Národního odporu zproštěni obžaloby.

Proces se opakuje od samotného začátku, protože případ dostal na stůl nový senát. Opakují se tak i důkazy, které zazněly už v minulosti. Naplánováno je zatím dalších devět jednacích dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám