Hlavní obsah

Výbušnina byla součástí trezoru, tvrdil mluvčí palestinské ambasády. Teď to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil ve čtvrtek uvedl, že výbušnina nebyla součástí systému trezoru. Na Nový rok ale v rozhovoru pro Novinky uváděl, že výbušnina součástí trezoru je. Českému rozhlasu také sdělil, že se trezor běžně používal. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Výbušný systém byl součástí trezoru, tvrdil mluvčí ambasádyVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Podle mluvčího palestinského velvyslanectví ambasador do trezoru běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí ve čtvrtek popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Ještě ve středu ale mluvčí velvyslanectví v rozhovoru pro Novinky uváděl, že výbušniny jsou v systému trezoru. „Na ambasádě nejsou žádné výbušniny, to je v systému tohoto trezoru,“ uvedl Nabíl Fahil s tím, že na ambasádě nejsou ani žádné zbraně.

Mluvčí také řekl, že se s velvyslancem viděl naposledy v úterý, kdy si popřáli šťastný nový rok. Podle něj mělo palestinské velvyslanectví dva trezory, jeden, který se běžně používal a explodoval, a druhý, nepoužívaný, o němž hovořil Málikí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Policie: Nešlo o teroristický čin 

Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. „Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes 20 let nikdo nedotkl ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

Nejmenovaný palestinský diplomat agentuře Nová Čína řekl, že mohlo jít o atentát. [celá zpráva]

Česká policie výbuch vyšetřuje, policejní prezident Martin Červíček uvedl, že nešlo o teroristický čin. Podle policie explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl údajně vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bytem palestinského velvyslance v pražském Suchdole otřásl výbuch.

Při explozi byl ve středu po poledni smrtelně zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Záchranka ho převezla do nemocnice, zranění hlavy, hrudníku a břicha však byla neslučitelná se životem. Džamál se ujal funkce loni 11. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám