Hlavní obsah

Velvyslanec Palestiny, který se zranil při výbuchu v pražském bytě, zemřel

– Praha • Aktualizováno

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, který ve středu kolem poledne utrpěl vážná zranění, když v jeho rezidenčním bytě v Praze v Suchdole došlo k výbuchu, zemřel. Informaci sdělil zdroj blízký vyšetřování a potvrdila ji mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

K výbuchu došlo při neodborné manipulaci s trezorem v obývacím pokoji. Šestapadesátiletý velvyslanec utrpěl velmi vážná zranění. Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním policie prověřuje nález většího množství zbraní a výbušnin.

Výbuch byl hlášen ve středu před polednem v ulici Internacionální. Podle Zoulové se nejednalo o sídlo palestinské ambasády jako takové, ale o byt, který měl obývat palestinský velvyslanec.

Džamál Muhammad Džamál se funkce palestinského velvyslance ujal loni 11. října, když předal pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi. Při osobním rozhovoru se Zemanem prezidenta požádal, aby se Palestincům více přiblížil. Zároveň uvedl, že některé Zemanovy výroky vztahy mezi arabskými zeměmi a ČR poškodily. Měl na mysli Zemanovo prohlášení, že by se česká ambasáda v Izraeli měla přestěhovat z Tel Avivu do sporného Jeruzaléma.

Sousedé na místě uvedli, že rodina velvyslance se právě do bytu stěhovala, všude byly krabice a zabalený nábytek.

Foto: Novinky

Policejní auta

Mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová sdělila ČTK, že při explozi byl zraněn jeden člověk. Zástupce tiskového oddělení ambasády Nabil El Fahel upřesnil v Radiožurnálu, že palestinský velvyslanec skutečně utrpěl těžká zranění.

Členové rodiny mají být v pořádku. Na pomoc jim byla vyslána psycholožka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a Džamál Muhammad al-Džamál, nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Státu Palestina

Podle Ernestové byla ošetřena ještě dvaapadesátiletá žena, která se nadýchala zplodin. Ta byla převezena do motolské nemocnice. Protože prodělala především šok, byla záhy propuštěna.

Do domu přicházejí pyrotechniciVideo: Jiří Forman, Novinky

Velvyslance převezli do Ústřední vojenské nemocnice a byl uveden do umělého spánku. Zdroj blízký vyšetřování později uvedl, že Džamál zemřel.

Podle vedoucího chirurga Daniela Langera utrpěl velmi vážná zranění. "Byl převezen se zraněním dutiny hrudní, dutiny břišní a oblasti hlavy po detonačním výbuchu. Byla to velmi vážná zranění, která byla neslučitelná se životem," uvedl. Podle něj se stav muže začal po prvotním vyšetření velmi rychle zhoršovat. Které zranění bylo bezprostředně smrtelné, ukáže pitva.

Pyrotechnici prohledávají i sousední dům v Suchdole, který rovněž patří palestinské ambasádě. Na místo zamířil také policejní prezident Martin Červíček. Ten v České televizi řekl, že podle jeho informací nebyl výbuch teroristickým útokem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bytem palestinského velvyslance v pražském Suchdole otřásl výbuch.

Policie zatím bližší informace neposkytuje. „V tuto chvíli musíme počkat,“ uvedla mluvčí.

Foto: Pro Novinky Tomáš Moláček

Policisté a hasiči zasahují v místě výbuchu.

Na místo vyrazili kromě policistů také hasiči, záchranka a pyrotechnik. Vzlétl také vrtulník policejního prezidia.

Foto: Novinky

Dům, v němž došlo k výbuchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám