Hlavní obsah

Výbušnina byla součástí trezoru, tvrdil mluvčí palestinské ambasády. Teď to popírá

Praha

Mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil ve čtvrtek uvedl, že výbušnina nebyla součástí systému trezoru. Na Nový rok ale v rozhovoru pro Novinky uváděl, že výbušnina součástí trezoru je. Českému rozhlasu také sdělil, že se trezor běžně používal. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Výbušný systém byl součástí trezoru, tvrdil mluvčí ambasádyVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Podle mluvčího palestinského velvyslanectví ambasador do trezoru běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí ve čtvrtek popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Ještě ve středu ale mluvčí velvyslanectví v rozhovoru pro Novinky uváděl, že výbušniny jsou v systému trezoru. „Na ambasádě nejsou žádné výbušniny, to je v systému tohoto trezoru,“ uvedl Nabíl Fahil s tím, že na ambasádě nejsou ani žádné zbraně.

Mluvčí také řekl, že se s velvyslancem viděl naposledy v úterý, kdy si popřáli šťastný nový rok. Podle něj mělo palestinské velvyslanectví dva trezory, jeden, který se běžně používal a explodoval, a druhý, nepoužívaný, o němž hovořil Málikí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Policie: Nešlo o teroristický čin 

Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. „Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes 20 let nikdo nedotkl ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

Nejmenovaný palestinský diplomat agentuře Nová Čína řekl, že mohlo jít o atentát. [celá zpráva]

Česká policie výbuch vyšetřuje, policejní prezident Martin Červíček uvedl, že nešlo o teroristický čin. Podle policie explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl údajně vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bytem palestinského velvyslance v pražském Suchdole otřásl výbuch.

Při explozi byl ve středu po poledni smrtelně zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Záchranka ho převezla do nemocnice, zranění hlavy, hrudníku a břicha však byla neslučitelná se životem. Džamál se ujal funkce loni 11. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám