Hlavní obsah

Výbuch v Brdech s vážně zraněnými vojáky vyšetřuje policie jako těžké ublížení na zdraví

– Plzeň
Právo, Novinky, ČTK, jšo, kub

Výbuch munice, který v úterý těžce zranil dva vojáky v bývalém výcvikovém prostoru v Brdech, vyšetřuje vojenská policie (VP) jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, které má na svědomí dosud neznámý pachatel. Vzhledem k počáteční fázi prověřování nebude VP zatím sdělovat další informace.

Exploze v Brdech zranila vojákyVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

O vývoji v případu ve středu informovala mluvčí VP Nikola Rimkevič Hájková.

Také mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková s ohledem na zraněné vojáky a jejich rodiny další informace o stavu vojáků neuvedla.

Vojáci utrpěli těžká zranění v úterý kolem 10. hodiny při výbuchu munice, když čistili prostor dopadové plochy Kolvín. Vojáci na bývalých dopadových plochách dělají hloubkový pyrotechnický průzkum.

Při explozi v Brdech se vážně zranili vojáci. Jeden přišel o končetinu, druhý je popálený

Krimi

Mluvčí záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová v úterý uvedla, že jeden muž utrpěl devastující poranění končetin, druhý byl popálený na horní části těla.

Vrtulníkem a sanitkou je záchranáři přepravili do plzeňské fakultní nemocnice. Jejich stav označila v úterý mluvčí nemocnice za vážný.

Vojenská policie nyní okolnosti případu prověřuje. Její mluvčí neřekla, kolik vojáků na místě provádělo asanaci prostoru.

„Apelujeme na občany, aby v bývalých i nadále aktivních vojenských prostorech dodržovali bezpečnostní opatření," řekla Rimkevič Hájková.

V CHKO Brdy přibývá v době pandemie turistů, působí problémy

Cestování

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 povrchově pyrotechnicky čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice.

V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu. Hlavní podnět k návratu daly Vojenské lesy a statky, které potřebovaly vyčistit asi 2400 hektarů lesa.

Táborníci, které vyhmátl dron v Brdech, dostali pokutu

Krimi

V CHKO Brdy jsou stále veřejnosti nepřístupná místa. Trvale nepřístupné je posádkové cvičiště Jince.

Cílové dopadové plochy Jordán, Tok, bývalá pěchotní střelnice Kolvín a Padrť jsou trvale nepřístupné s průchodem po značených zpevněných komunikacích a trasách.

Každý je povinen pohybovat se tam pouze po vyznačených komunikacích cyklostezek, turistických a naučných stezek.

Na jinak nepřístupné území Předních a Zadních Bahen může veřejnost jen do vymezené bezpečné zóny v době konání armádní akce Bahna.

Reklama

Související články

Armáda obnoví minometné střelby v Brdech

Armáda bude v bývalém vojenském prostoru v Brdech znovu cvičně střílet z minometů. V chráněné krajinné oblasti (CHKO) to pomůže zachovat unikátní vřesoviště...

V Brdech pozmění turistické trasy

Celkem na 28 místech se pozmění turistické trasy v chráněné krajinné oblasti Brdy. Na nové podobě sítě cest se dohodly tři organizace, které území spravují,...

Výběr článků

Načítám