Hlavní obsah

Táborníci, které vyhmátl dron v Brdech, dostali pokutu

– Příbram

Agentura ochrany přírody a krajiny uložila pokuty táborníkům, které v srpnu odhalil policejní dron v CHKO Brdy. Na dotaz Novinek to v pátek uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová. Dva páry tam tehdy tábořily pod stanem, oheň rozdělaný neměli.

Foto: Policie ČR

Termokamera na policejním dronu odhalila tábořiště v Brdech

Článek

„Agentura jejich jednání vyhodnotila jako přestupek a uložila pokutu při spodní hranici zákonné sazby. Táboření je na celém území CHKO Brdy zakázáno,“ uvedla Šůlová.

Agentura nespecifikovala výši pokuty, protože správní řízení je neveřejné. Podle zákona lze uložit až 100 tisíc korun. Při rozhodování o pokutě ochranáři přihlédli k několika okolnostem.

Policejní dron s termokamerou v akci. V Brdech odhalil dva páry pod stanem

Domácí

„CHKO Brdy jsou relativně novou chráněnou oblastí a návštěvníci se mnohdy teprve seznamují s pravidly chování, dále že v těchto konkrétních případech nedošlo k přímému poškození zájmů chráněných zákonem - biotopů zvláště chráněných druhů,“ konstatovala mluvčí.

Bivakovat nebo tábořit

Podle ní jedno přespání v lese pochopitelně nepoškodí chráněná místa či organismy. Problém ale nastává, pakliže se do místa lidé vracejí a dochází k dlouhodobějšímu poškozování. „Navíc nerespektování ustanovení právních předpisů na úseku ochrany přírody a krajiny může být návodné pro obdobné chování jiných subjektů,“ vysvětlila Šůlová.

Kde tábořit a jak se chovat v lesích, aby vás nevyhmátl policejní dron

Krimi

Čtveřici vyhmátl dron 24. srpna nedaleko vrcholu Houpák. Dron s termokamerou nad oblastí létal kvůli odhalování ohňů. Policie na Příbramsku ho tam používá už od roku 2016, a to nejen na odhalování ohnišť, ale i dalších přestupků v Brdech nebo při pátrání a odhalování vloupání do chat. Po zveřejnění případu se však rozhořely debaty nad nesmyslností jednání policie, předpisů a podobně.

Novinky se v září ptaly Klubu českých turistů, jak nahlíží na problematiku táboření a pokut. Podle Mojmíra Nováčka turistů není nikde v zákoně definováno, co je to táboření. „Zákon navíc rozlišuje bivakování (jako nouzové přespání) od táboření. Můj výklad je takový, že pokud nezatluču kolík, nevztyčím stan nebo neškrtnu sirkou, tak netábořím,“ vysvětlil Nováček.

Podle něj je mimo zákon o ochraně přírody třeba při výletech pamatovat také na zákon o lesích, který vyjmenovává mnoho zakázaných činností. „Volně tábořit v lese je zakázáno asi 25 let pod pokutou až 5000 korun,“ uvedl Mojmír Nováček.

Klub českých turistů by na výkladu zákona ohledně táboření a rozděláním ohně nic neměnil. Podle Nováčka by ale zákon mohl výslovně povolit bivakování za definovaných podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám