Hlavní obsah

Vrhač nožů u soudu popírá vražedné úmysly

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z pokusu o vraždu, který jen shodou šťastných náhod neskončil tragicky, se od pondělí před ostravským krajským soudem zodpovídá vrhač nožů Karel Waldmann (48) z Chebu. Vítěz řady zálesáckých soutěží během loňských závodů ve westernových disciplínách v Rýmařově na Bruntálsku bodl nožem do srdce pětadvacetiletého Tadeáše Kristena.

Článek

Podle policie šlo o vražedný útok, Waldmann ale tvrdí, že to byla nešťastná náhoda. Mladík prý na nůž, který držel v ruce, pouze upadl. Na závody do Rýmařova přijel Waldmann 13. srpna. Podařilo se mu ve své disciplíně obsadit druhé místo. Večer se u ohně při zpěvu trampských písní dostal do konfliktu se skupinkou mladých lidí, kteří ho prý vulgárně uráželi. "Řekl jsem jim, že jsou parchanti nevychovaní," uvedl u soudu.

Když noc končila a ohně pohasínaly, Waldmann si podle svých slov vyřezával nožem třísku, když k němu nečekaně přistoupil mladík ze skupinky a udeřil ho do ramene. V tu chvíli oba zavrávorali a spadli tak, že se mladík sám napíchl na nůž. "V žádném případě jsem ho nechtěl bodnout," hájil se.

Žalobkyně Petra Tittková ale výpovědi obžalovaného příliš nevěří. "Podle vyjádření znalce je tato verze nepravděpodobná," vysvětlila Tittková s tím, že nalomené žebro svědčí o tom, že rána byla vedena velkou silou. Pobodaný muž si dnes na nic nevzpomíná, po úrazu podle svých slov utrpěl částečnou ztrátu paměti. "Nepamatuji si ani události, ke kterým došlo týden před tím zraněním," řekl Kristen.

Lékaři považují uzdravení mladíka za zcela mimořádné. Před operací se mu totiž dvakrát zastavilo srdce - poprvé v sanitce, pak po příjezdu do nemocnice. Většina takových případů končí smrtí nebo nevratným poškozením mozku. "Z mého pohledu jako čistě odborného je toto skutečně raritní výsledek," uvedl již dříve pro Českou televizi přednosta oddělení ARO ostravské fakultní nemocnice Jan Jahoda.

Pobodaný Tadeáš Kristen navrhl chirurga Petra Zimana na ocenění Zlatým záchranářským křížem. Ceremoniál předávání cen proběhne v dubnu na Pražském hradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám