Hlavní obsah

Vrah vlastní sestry škrtil ve vězení vychovatelku, soud mu snížil trest

– Praha
Novinky, bad

Místo 17 let za pokus o vraždu stráví Martin Baďura (25), jen deset let ve vězení za těžké ublížení na zdraví. Vrchní soud v Praze mladíkovi, který ve vězení škrtil vychovatelku, čin překvalifikoval a svým rozhodnutím zrušil loňský verdikt ústeckého krajského soudu. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Baďura jde k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Ve svém rozčilení, které je typické pro jeho osobnost, se vydal do budovy a tam potkal poškozenou a zaútočil na ni v důsledku tzv. přeneseného afektu,“ řekl s odkazem na znalecké posudky předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

„Musel dát projev svému vzteku, musel si vybít vztek. Nešel do té budovy nikoho zabít nebo ho zranit,“ doplnil soudce. Hodoušek podotkl, že vzhledem k tomu, že nebylo možné říct, jak se skutek doopravdy stal, musel soud vzít v potaz právní zásadu in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného – pozn. red.).

Baďura napadl vychovatelku v říjnu 2019 ve všehrdské věznici na Karlovarsku, kde si odpykával devítiletý za vraždu své sestry. Podle verdiktu chytil Baďura vychovatelku za oblečení, ženě se ale podařilo vysmýknout a utéci na chodbu. Tam ji ale mladík dostihl, praštil s ní o zem, zaklekl ji a začal ji rdousit, dokud ho nevyrušila další z vychovatelek.

Vrah nezletilé sestry napadl vychovatelku, odsedí si 17 let

Krimi

Baďura se v úterý před soudem, stejně jako u hlavního líčení, ke škrcení poškozené přiznal, tvrdil ale, že si to prý nevybavuje.

Ten den čekal na dvorku na návštěvu, ta však nedorazila, což ho naštvalo.

„Měl jsem trochu vztek, že to trvá dlouho, potom že mi návštěva nepřijela, pak nevím, jak se to celé seběhlo,“ uvedl mladík u soudu. „Já vždycky takhle někdy vypínám, že mi nepřemýšlí hlava. Pamatuju si, že poškozená byla pode mnou, já ji pustil, zatřásl jsem s ní, ona otevřela oči,“ doplnil.

Mladík dále upřesnil, že si pamatuje, že se po ženě ohnal a srazil ji na zem. I to, že ji chytil pod krkem, „aby neřvala“. Pak si prý uvědomil, co dělá, a běžel to nahlásit dozorcům.

Podle obžaloby jej ale vyrušila další vychovatelka.

„Přiznávám se, že jsem paní vychovatelku napadl, ale nechtěl jsem ji zabít. Když jsem se vzpamatoval, otevřela oči, utíkal jsem dolů. Sám jsem toho nechal. Nechtěl jsem, upřímně, jít a někoho zabít,“ uzavřel mladík.

Jeho obhájce navrhoval odvolacímu senátu verdikt zrušit a vrátit k dalšímu projednání, státní zástupce zase horoval pro vyšší trest.

Baďura si ve Všehrdech odpykával trest za ubodání své jedenáctileté sestry, za což byl v roce 2012 jako mladistvý odsouzen k devíti letům vězení.

Mladík z Krnova, který ubodal vlastní sestru, stráví za mřížemi devět let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám