Hlavní obsah

Vězeň vyhrožoval otrávením vody, chtěl 10 milionů. Vymyslel si báchorku s islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vyhrožování teroristickým činem a šíření poplašné zprávy půjde k soudu recidivista Marek V. z Plzně. Žalobce pražského vrchního státního zastupitelství pro něj navrhuje šest let vězení. Obžalobu, s jejíž obsahem se Právo seznámilo, začne v polovině listopadu projednávat Krajský soud v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle spisu si obviněný muž vymyslel báchorku s radikálními islamisty, podle níž se stal jejich rukojmím. Tvrdil, že jeho prostřednictvím má stát zaplatit 10 milionů korun teroristům, kteří v případě nesplnění požadavku odpálí chemické bomby ve vodovodním potrubí v šesti městech České republiky.

Výhrůžky v dopisech rozeslal Marek V. loni v srpnu, kdy byl ve výkonu trestu ve věznici na Borech. Ještě předtím napsal dopis sám sobě, aby vytvořil dojem, že si ho džihádisté zvolili jako prostředníka. „Vybrali jsme tě ve jménu Alláha jako vyvoleného na speciální úkol. Počkáš u kostela v centru Plzně, kde dostaneš od muže tašku a auto. Pojedeš přes několik měst a my tě budeme sledovat. Pak od nás dostaneš pokyny, kde zastavíš a dáš nám tu tašku. Uděláš, co chceme, jinak tvoje žena a děti zemřou,“ napsal muž za pomoci pravítka hůlkovým písmem a s pravopisnými chybami.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud Čechovi 20 let vězení

Krimi

Druhý dopis, rovněž stejným stylem, pak adresoval na ministerstvo spravedlnosti. Snažil se, aby to vypadalo, že pisatelem jsou militantní islamisté. Požadoval 10 milionů, které budou předány před kostelem v Plzni vězni, kterého vybrali jako svého mučedníka. „On bude jednat podle našich instrukcí. Pokud našemu požadavku nevyhovíte, zaplatí za to životem deset tisíc lidí. Vaše pitná voda v šesti městech bude otrávená. Kapsle se silným jedem odpálíme na dálku,“ stojí dále v dopise.

Z obžaloby rovněž vyplývá, že Marek V. napsal ještě další dopis, a to do regionální televize s tím, že je vydírán teroristy, kteří České republice hrozí útokem. Zmínil jejich požadavky a popsal svoji úlohu, kterou když odmítne, jeho rodina zemře. „Nemyslím si, že se jedná o nějaký žert nebo trik. Tady jde o zcela vážnou věc, kterou nelze přehlížet. Já to na lehkou váhu brát nemohu, jelikož jde o moji manželku a naše syny. Dále nehodlám mít na svědomí smrt tisíců dalších lidí. Vláda je může obětovat, ale já ne,“ uzavřel Marek V.

Reklama

Výběr článků

Načítám