Hlavní obsah

Ve vrbětickém skladu vybuchuje munice pyrotechnikům přímo pod rukama

– Vrbětice • Aktualizováno
Právo, Jiří Růžička

Epicentrum exploze muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku se ukázalo jako mimořádně nebezpečné. V úterý tam kolem desáté hodiny dopoledne znovu zněly výbuchy munice. Došlo k nim pyrotechnikům doslova pod rukama, v pondělí se do těchto míst už poprvé od minulého čtvrtku dostali.

Foto: Policie ČR

Záběr přímo z epicentra výbuchu, který rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

„Nebyly to řízené výbuchy při likvidaci munice, šlo o samovolné exploze. Tím se zřejmě teplota v epicentru znovu zvýšila, takže další výpravy do kritických míst budou muset být ještě obezřetnější,“ informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Monika Kozumplíková.

Foto: Policie ČR

Záběry přímo z epicentra výbuchu, který rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyprošťovací tank hasičů VT 72b, který se již připojil ke koloně těžké techniky mířící do areálu k odstraňování nevybuchlé munice, pojistí bezpečnost zasahujících pyrotechniků.

„O způsobu nasazení tohoto téměř čtyřicet šest tun vážícího speciálu s posádkou dvou mužů rozhodnou policejní pyrotechnici podle aktuální potřeby na místě zásahu,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Foto: ZÚ HZS ČR Hlučín

Vyprošťovací tank VT 72b s policejním transportérem

Tank je vybaven radlicí, navijákem a jeřábem. Slouží především k vyprošťování zapadlých, zavalených, převrácených a utopených vozidel, vlečení havarované nebo poškozené techniky v různých terénech, vyprošťování materiálu jako vykolejených vozidel drah či kmenů z řek, demolici budov, provádění drobných terénních úprav radlicí v souvislosti s vyprošťováním, zvedání břemen ramenem jeřábu a kotvení techniky.

Nebezpečné látky neunikají 

„Pohyb v centru zničeného skladu byl extrémně nebezpečný. Přesto se podařilo provést krátkou kontrolu, zda do ovzduší neunikají nebezpečné radioaktivní nebo jiné zdraví škodlivé látky. To se naštěstí podařilo vyloučit,“ sdělila v úterý ráno Kozumplíková.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa výbuchu municeVideo: Policie ČR

Odklízení výbuchem rozmetané pěchotní a dělostřelecké munice, protitankových střel i leteckých pum pokračuje v areálu v okolí skladu obezřetně. Doprovází ho i řízené odpalování některých kusů, jiné budou pyrotechnici ke zneškodnění odvážet jinam.

Foto: Policie ČR

Snímek z termokamery v dronu zobrazuje epicentrum výbuchu, které je stále žhavé.

Do epicentra výbuchu by se již koncem týdne mohli dostat kriminalisté, kteří budou zkoumat příčiny nešťastné události. Konečně by také mohli nalézt stopy a důkazy, které by přinesly náznak odpovědí na otázky o osudu dvou pohřešovaných zaměstnanců skladu, mužů ve věku 56 a 59 let pocházejících ze sousedního Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám