Hlavní obsah

Ve Faustově domě hořelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nechvalně proslulý Faustův dům v Praze je opět cítit kouřem. Tentokrát za to však nemohou nadpřirozené síly. V jednom z bytů totiž v pátek před polednem vypukl požár. Hasiči jej během půlhodiny zcela uhasili. Na domě nejsou patrné větší škody.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Přivolaní hasiči nejprve museli evakuovat nájemníky. K oknům přistavili výsuvný žebřík a obyvatelé domu po něm slezli. Kromě majitelky postiženého bytu, která se podle mluvčího pražských hasičů Václava Hladíka nadýchala kouře, se nikomu nic vážného nestalo.

"Požár na místě likvidují dvě družstva hasičů," doplnil první informace Hladík.

Počet zraněných se podle nových informací mluvčího pražské záchranné služby Marka Uhlíře vyšplhal na čtyři. "Asi 70letá žena se nachází na jednotce intenzivní péče vinohradské nemocnice, protože utrpěla závažné popáleninové trauma dýchacích cest. Dva 54letí muži se přiotrávili zplodinami, po ošetření jsme je předali na interní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice," upřesnil Uhlíř. Další žena (36) zřejmě utrpěla psychický šok. Sanitka ji s dechovými obtížemi rovněž převezla do nemocnice.

Faustův dům

Historické materiály se o Faustově domě poprvé zmiňují ve 12. století. Původně se ovšem jmenoval Slavošovský dům. V druhé polovině 16. století byl opevněný dvorec renesančně přestavěn. Pověst o doktoru Faustovi, který zaprodal duši ďáblu, vznikla díky dalším majitelům z konce 16. století. Alchymista Kelley a Mladota ze Solopysk v domě totiž prováděli chemické pokusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám