Hlavní obsah

V opilosti a s majákem na autě zabil chodce, odseděl si 2,5 roku

Za okno BMW si dal modrý maják, do kastlíku nelegálně drženou pistoli a falešný policejní průkaz, a ačkoli měl v krvi přes promile alkoholu, vydal se na zběsilou jízdu ulicemi Brna. Ve Fryčajově ulici pak v téměř stokilometrové rychlosti srazil a zabil chodce. Muže nechal umírat a ujel, nabourané auto pak v lese za Brnem zapálil. Martin Bubla za to vše dostal pět let, po půlce trestu jej nyní soud podmíněně propustil.

Foto: Právo

Roman Bubla u soudu

Článek

Městský soud v Brně Bublu v roce 2019 potrestal za usmrcení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí pomoci a nedovolené ozbrojování. Kromě trestu vězení mu navíc na deset let zakázal řídit. Tentýž soud jej před několika dny z vězení propustil.

„Bylo rozhodnuto, že se odsouzený podmíněně propouští z výkonu trestu odnětí svobody, kdy se mu stanoví zkušební doba podmíněného propuštění ve výměře tří roků za současného vyslovení dohledu. V uvedené věci se jak státní zástupkyně, tak i odsouzený vzdali práva stížnosti,“ potvrdila Právu mluvčí soudu Petra Hovorková.

Opilý zabil autem s majákem chodce a ujel, soud mu potvrdil pět let

Krimi

Osudný listopadový večer 2018 přitom Bubla jel jako smyslů zbavený. Státní zástupce tehdy při jednání upozornil, že chodec neměl šanci poznat, že se na něj řítí auto. „Náraz ho doslova roztrhal na kusy, obžalovaný ujel a pak se snažil za každou cenu vyhnout trestnímu postihu,“ zdůraznil státní zástupce.

Odvolací Krajský soud v Brně pak Bublovo odvolání zamítl a litoval, že kvůli absenci odvolání žalobce nemohl uložit ještě přísnější než pětiletý trest. „Bylo to extrémní porušení povinností řidiče z jeho strany, jel opilý potmě městem rychlostí téměř sto kilometrů v hodině. Srazil člověka a ujel, aniž by mu poskytl pomoc,“ zdůraznil předseda odvolacího senát Josef Teplý.

Zdrogovaný řidič BMW srazil u Kolína cyklistu. Muž zemřel

Krimi

Sám Bubla, který měl zkušenosti z automobilových závodů do vrchu, tvrdil, že si chodce spletl s popelnicí. „Měl jsem nějaké osobní problémy, a tak jsem se ten den napil. Asi jsem pospíchal, najednou tam něco vyskočilo, myslel jsem, že to byla nějaká popelnice, uviděl jsem to asi metr před oknem,“ hájil se.

Před Nejvyšším soudem (NS) tvrdil, že trest byl příliš přísný, a dokazoval, že justice porušila jeho právo na spravedlivý a nestranný proces. NS ale nenašel žádný důvod k zásahu a Bublovo dovolání odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám