Hlavní obsah

V kauze privatizace Mostecké uhelné padla obžaloba za obří tunel

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Případ divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti skončí po letech vyšetřování u soudu. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci totiž na někdejší manažery důlní firmy v čele s jejím bývalým šéfem Antonínem Koláčkem podalo obžalobu pro podezření z obřího tunelu a podvodného ovládnutí společnosti. Potvrdilo to v úterý v tiskové zprávě olomoucké vrchní státní zastupitelství s tím, že celkem bylo obžalováno šest lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Mostecké uhelné Antonín Koláček

Článek

Česká televize v této souvislosti informovala, že za management MUS se obžaloba týká kromě Koláčka také Marka Čmejly, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause. Z přijetí úplatku se pak má před soudem zpovídat bývalý vlivný náměstek ministerstva průmyslu Robert Sýkora.

Původně bylo v rozsáhlé kauze týkající se ovládnutí Mostecké uhelné za její vlastní peníze ze sklonku 90. let stíháno osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, ale v roce 2013 zemřel a stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely v květnu žalobce zastavil kvůli jeho zdravotnímu stavu a neschopnosti vnímat trestní řízení ani případný soud.

Policie bývalé manažery firmy podezřívá, že ze společnosti vyvedli 150 miliónů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup jejích vlastních akcií. Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999.

Škoda přes tři miliardy

„Předmětem trestního stíhání je vyvádění peněžních prostředků ze společnosti prostřednictvím zahraničních společností, koupě akcií držených Fondem národního majetku za nápadně nevýhodnou cenu a při zatajení podstatných skutečností pro prodej akcií a dále je předmětem trestního stíhání korupční jednání v souvislosti s přípravou podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií,“ uvedlo k tomu v tiskové zprávě vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Všichni obvinění už od počátku jakoukoliv vinu popírají s tím, že šlo o obchodní transakce v mezích zákona.

„Praktiky moravských státních zástupců již tradičně doprovází nevysvětlitelné úniky informací. V tomto kontextu je přinejmenším neseriózní, že informací o podání obžaloby disponují novináři dříve, než obvinění a jejich právní zástupci,” uvedla obhájkyně obviněných Karolína Zelenková.

„Považujeme rovněž za důležité poukázat na fakt, že jakýkoliv krok učiněný Vrchním státním zastupitelstvím v této kauze je zjevným plýtváním prostředků daňových poplatníků, neboť ve stejné kauze probíhá vůči stejným osobám rozsáhlý soudní spor ve Švýcarsku, který je nyní ve své závěrečné fázi. Lze proto očekávat, že pravomocné rozhodnutí, které bude muset být respektováno také v České republice, padne daleko dříve tam, důsledkem čehož bude nutnost zastavení trestního stíhání v České republice,” dodala.

Je dovozováno, že České republice byla způsobena škoda přesahující nejméně 3,2 miliardy korun
obžaloba v kauze MUS

Podle žalobců hrozí obviněným ex-manažerům důlní společnosti až desetileté vězení, ministerskému ex-náměstkovi v případě pravomocného odsouzení pak až osm let. „Je dovozováno, že České republice byla způsobena škoda přesahující nejméně 3,2 miliardy korun,“ uvedli k tomu nyní žalobci.

Za stejnou věc jsou přitom zatím nepravomocně odsouzeni ve Švýcarsku, a to k nepodmíněným trestům od jednoho roku až do více než čtyř let. Proti prvoinstančnímu rozsudku z roku 2013 se všichni odvolali. Informace od švýcarských úřadů každopádně využili ve svém řízení i české orgány.

Ty během vyšetřování v rámci České republiky zajistili obviněným coby nelegální výnos z údajné trestné činnosti majetek přesahující 2,7 miliardy korun. Téměř 13 miliard korun pak už dříve na různých účtech ex-manažerů MUS zmrazily švýcarské úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Exmanažerům MUS zmrazili další stamilióny

Policie během léta podle zjištění Práva obstavila někdejším manažerům Mostecké uhelné společnosti další stamilióny korun. Celkově už má skupina obviněných...

Výběr článků

Načítám