Hlavní obsah

V karlovarském baru prodávali rajský plyn. Policie obvinila po zátahu pětici mužů

Karlovy Vary

Až tříleté vězení za šíření toxikomanie podle policie hrozí pětici mužů z jednoho z barů v Karlových Varech, kde byly podle vyšetřovatelů pro zákazníky k mání balónky plněné rajským plynem. Obvinění měli mít přesně rozdělené role. Chemikálii používanou výhradně odborníky například v lékařství jako anestetikum podle policie prodávali několik měsíců. Samotný zátah v baru zaznamenala policejní kamera.

Zátah v karlovarském baru kvůli rajskému plynuVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu v úterý informoval mluvčí policie Jakub Kopřiva. Kriminalisté podle něj obvinili z drogového deliktu muže ve věku 18, 21, 30, 32 a 40 let.

„Společně se měli podílet na prodeji technického oxidu dusného, triviálním názvem rajského plynu, v jednom z barů v Karlových Varech,“ uvedl mluvčí s tím, že plynem byly naplněné nafukovací balónky, ze kterých ho zákazníci vdechovali.

Při prodeji chemikálie měl každý z pětice podle policistů přidělenou roli – třicetiletý cizinec byl majitel baru, nejstarší z obviněných manažerem a zbylí podezřelí měli zajišťovat plnění a samotný prodej balónků, což se podle Kopřivy odehrávalo hlavně v nočních hodinách v otevírací době. Kolik zákazníci za plyn platili, policie neupřesnila.

Foto: Policie ČR

Zátah v karlovarském baru kvůli rajskému plynu

Rajský plyn se používá například v lékařství jako anestetikum. Lidmi je ale rovněž zneužíván pro účinky vyvolávající povznesený pocit a nekontrolovatelné záchvaty smíchu.

Hrozí ovšem také ztráta kontroly pohybu a halucinace, přičemž dlouhodobější užívání podle odborníků může způsobit otupělost, poškození mozku a trable s pamětí.

Vedle lékařství lze plyn podle Kopřivy pořídit s tím, že je využíván například v polovodičové technice a ve spalovacích či raketových motorech, ale ne k vdechování.

Karlovarská varna ukrývala pervitin za pět miliónů

Krimi

„Pětice měla balónky prodávat i přesto, že byla při nákupu lahví s tímto plynem dodavatelem poučena, že není určen k vdechování. Jeho vdechování totiž může způsobit ztrátu vědomí, nevolnosti, závratě, dýchací potíže, křeče a další závažné zdravotní potíže,“ zmínil mluvčí.

„Po vdechnutí oxidu dusného se mohou u člověka vyskytnout i živé halucinace, je taktéž ovlivněna jeho psychika, vnímání, rozpoznávací schopnosti i sociální chování,“ dodal.

Podezřelou pětici mužů policisté zadrželi v noci ze soboty na neděli minulý týden při zátahu v klubu poté, kdy soud povolil domovní prohlídku. Vedle toho policie zajistila tři plynové lahve s oxidem dusným a sáčky s nafukovacími balónky.

Foto: Policie ČR

Zátah v karlovarském baru kvůli rajskému plynu

„V případě prokázání viny hrozí pětici osob trest odnětí svobody až na tři roky,“ dodal Kopřiva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám