Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil rozsudek nad mužem potrestaným za loupež

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti muže, který dostal za loupežné přepadení trest dva roky vězení. Obecné soudy podle ÚS nezohlednily dostupné důkazy, a proto jejich verdikty zrušil s poukazem na zásadu, že v případě pochybností musí být rozhodnuto ve prospěch obžalovaného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud v Brně

Článek

Muž byl odsouzen za přepadení nezletilého chlapce, jemuž údajně hrozil a chtěl ho oloupit o mobilní telefon. Jelikož chlapec mobil neměl, pachatel mu ukradl přehrávač se sluchátky.

Na místě činu se našla injekční stříkačka, která vypadla pachateli z kapsy a na níž byla DNA obžalovaného. Soudy tuto skutečnost interpretovaly jako usvědčující důkaz, což však ÚS odmítl.

„Jestliže byl na pístu injekční stříkačky, která vypadla pachateli při činu z kapsy, identifikován profil DNA obžalovaného, jde o nepřímý důkaz, který sám o sobě nemůže postačovat k prokázání viny ze spáchání trestného činu,” uvedl.

Oběť pachatele nepoznala

Soudy prý rovněž pominuly skutečnost, že přepadený chlapec obžalovaného muže ani při opakované rekognici nepoznal a následně pouze připustil, že mohlo jít o pachatele.

Nepřihlédly ani k tvrzení odsouzeného, že drogově závislí, mezi něž patří, si stříkačky mohou půjčovat, a rovněž se nepodařilo vyvrátit tvrzení obžalovaného, že oděv, z něhož stříkačka vypadla „se mohl nějakým způsobem dostat do dispozice třetí osoby, která se následně v tomto oděvu loupeže dopustila”.

„Nedostatečné objasnění skutkového stavu ohledně skutku, který byl obžalovanému kladen za vinu, představuje porušení presumpce neviny,” konstatoval ÚS.

Případ bude muset být projednán znovu a pokud se neobjeví nové důkazy, bude muset být muž zproštěn viny. Zatím je odsouzený ve výkonu trestu, ale měl by se dostat na svobodu, řekla ČTK jeho advokátka.

Reklama

Výběr článků

Načítám