Hlavní obsah

Čím se v Jablonci přiotrávily čtyři desítky lidí? Hasiči zveřejnili seznam rozpouštědel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Jaká dráždivá látka unikla v úterý večer v panelovém domě v Jablonci nad Nisou, se zasahujícím hasičům a specialistům z chemické laboratoře nepodařilo rozkrýt ani ve středu. Hasiči na Twitteru ale zveřejnili seznam látek, které obsahovaly odebrané vzorky. Jde o organická rozpouštědla.

Únik neznámé látky v JablonciVideo: Aktu.cz

 
Článek

Kvůli nepříjemným pocitům dušení a dávení a kvůli škrábání v krku skončilo v úterý večer ve čtyřech nemocnicích dohromady 37 lidí. Z větší části šlo o obyvatele domu, do nemocnic ale byli převezeni i někteří zasahující hasiči, policisté a jeden záchranář.

Látka se měla šířit v jednom ze vchodů panelového domu v jablonecké Skelné ulici. První průzkum domu v úterý večer nic neodhalil, při opakovaném měření ve středu ráno měli hasiči odhalit stopy po neznámé chemikálii. Šlo ale jen o jen stopová množství, takže nedokázali ani určit zdroj.

Únik chemikálie v Jablonci je zatím hádanka, hasiči pokračují v měření

Krimi

Chemikálii měli zkoumat specialisté Institutu ochrany obyvatelstva. K jakým závěrům došli, ale nelze zjistit. Na institut se nešlo dovolat a liberečtí krajští hasiči pouze ve středu odpoledne na svém Twitteru uvedli, že „poslední kontrolní měření bytů skončilo s negativním výsledkem“.

Zastupující tiskový mluvčí libereckých hasičů Jan Přerovský Právu krátce předtím řekl, že se může stát, že výsledky měření nebude možné zveřejnit. „Může se stát, že to zůstane předmětem vyšetřování. Nechci strašit, ale může se ukázat, že to je bojová otravná látka, kterou bude potřeba dál zkoumat, a výsledek se ani nedozvíme,“ zmínil Přerovský. Následně pro Novinky své vyjádření upřesnil s tím, že o žádné bojové látky se nejedná.

Před půl pátou odpoledne hasiči na Twitteru zveřejnili seznam obsažených látek bez bližšího komentáře. Jde o tyto látky: organická rozpouštědla, hexilenglykol, methylbenzandehyd, acetylaceton, dimethylbenzandehyd a toluen.

Mluvčí hasičů k tomu doplnil, že jde o organická rozpouštědla, která se používají třeba v barvách a lacích. Jednou z možných verzí je také to, že mohlo jít o únik při výrobě drog. Jde však o nepotvrzenou informaci.

Únik neznámé dráždivé látky v jabloneckém domě oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý před 18. hodinou. „Když jsem přišel domů, nemohl jsem se nadechnout. Dostal jsem strašný kašel. Nikde nebyl žádný kouř, nic viditelného, ale nedalo se dýchat a bylo mi na zvracení,“ popsal muž pro CNN Prima News. „Bylo to na chodbě, do bytu se to nedostalo. Nejspíš to šlo odspoda, od sklepa. Syn teď leží na jipce a manželka na interně,“ dodal.

Protilátky přiletěly vrtulníkem

Jaká látka by mohla obyvatele domu a ty, kteří se tam kvůli evakuaci pohybovali, podráždit, nevěděli ve středu ani v nemocnicích. V jablonecké nemocnici zůstával jeden pacient na interní JIP, zbytek pacientů byl s podrážděním horních cest dýchacích na standardních lůžkách. „O jakou látku, kterou se lidé přiotrávili, šlo, zatím stále nevíme,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Válková.

V liberecké nemocnici ošetřili celkem patnáct lidí. „Nezjistili jsme nic, co by souviselo s nějakou otravou,“ řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. „V úterý večer nám byly vrtulníkem preventivně dopraveny protilátky, nebylo je ale třeba nikomu podat,“ dodal.

Místo zásahu ve středu po poledni převzala policie. Postupně za asistence hasičů předávala byty těm obyvatelům domu, kteří se už vrátili z nemocnic. A případem se už začali zabývat jablonečtí kriminalisté, kteří od vracejících se obyvatel získávali svědectví.

„Do svých domovů se aktuálně vrátila téměř desítka rodin propuštěných ze zdravotnických zařízení. Probíhá trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení,“ potvrdil mluvčí policie Voktěch Robovský. „Paralelně s tím také ve speciální laboratoři probíhají rozbory vzorků zajištěných látek,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám