Hlavní obsah

Tři muži pohřbili své oběti v garáži, jeden z nich dostal doživotí

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Vysoké tresty nad aktéry jedné z nejotřesnějších loupežných vražd z minulého roku vynesl v pondělí ráno ostravský krajský soud. Vrazi své oběti nejprve usmrtili ranou z pistole, poté je uložili do připraveného hrobu v garáži v Ostravě a zasypali. Jiřímu Bohdálkovi soud vyměřil výjimečný trest 27 let vězení, Michalu Zágorovi 30 let a Lumíru Moricovi doživotní vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzení – zleva: Lumír Moric, Jiří Bohdálek a Michal Zágora

Článek

Bohdálek si nejmírnější, ale i tak velmi přísný trest zasloužil především tím, že jeho výpověď byla nejpodrobnější a jako jediný přiznal, že jejich společným úmyslem bylo vraždit. Naopak Moric dostal doživotí i díky své bohaté trestní minulosti.

Soudce Miroslav Mucha výjimečné tresty odůvodnil zejména tím, že šlo o předem připravenou a naplánovanou, chladnokrevnou vraždu spáchanou ve spolupachatelství a kvůli penězům. Přihlédl i ke způsobu spáchání. „Jednalo se o útok likvidační, o popravu přiložením pistole do spánku. Takto se popravovalo během války. Bohužel tak to bylo i v tomto případě,“ řekl Mucha.

Soud vynesl verdikt v plné jednací síní. Přihlíželi mu známí a rodinní příslušníci obětí i sousedé pachatelů. „Ti zavraždění manželé, to byli zlatí lidé. Nechápu, jak jim to mohli udělat, vždyť jeden z vrahů byl jejich největší kamarád,“ řekla jedna z přítomných.

Muže vylákali na obchodní schůzku  

Motivem vraždy byla zištnost. Obžalovaní věděli o svém známém, že disponuje velkým majetkem a doma má zřejmě uloženu větší finanční částku. Muž se ostatně svým bohatstvím netajil a peníze vydělané prací na zaoceánských lodích ve velkém půjčoval.

Trojice zakopala manžele dva metry pod zemVideo: Policie ČR

Jeden z obžalovaných loni 28. února vylákal muže pod záminkou obchodní schůzky na odlehlé místo v Bohumíně. Jakmile muž dorazil, Bohdálek a Moric ho fyzicky napadli, pomocí paralyzéru povalili na zem, spoutali a převezli v kufru automobilu do pronajaté garáže ve Slezské Ostravě. Tam ho zastřelili.

Foto: Policie ČR

Těla zavražděných manželů pachatelé zakopali ve dvoumetrové hloubce v pronajaté garáži ve Slezské Ostravě.

Potom se vrátili do Bohumína a vloupali se do rodinného domu. V tom se ale nacházela mužova manželka. Tu také fyzicky napadli, spoutali a následně prohledali dům, ze kterého odcizili peníze a cennosti. Následně převezli spoutanou ženu do garáže v Ostravě, kde ji zastřelili stejně jako jejího muže.

Bohdálek uprchl na Slovensko  

„Poté těla manželů uložili do připraveného výkopu, který je obžalovaní Moric a Zágora zasypali zeminou a bezprostředně poté prostor garáže uzamkli. Vozidlo poškozených zaparkovali u jejich domu a následně si rozdělili odcizené finanční prostředky,“ řekl státní zástupce David Bartoš.

Foto: Policie ČR

Těla zavražděných manželů pachatelé zakopali ve dvoumetrové hloubce v pronajaté garáži ve Slezské Ostravě.

Těla se našla až po dvou týdnech, následně policie zadržela Zágoru a Morice a po několika desítkách hodin i Bohdálka, který stačil uprchnout na Slovensko.

„Těla byla zakopána opravdu hluboko, asi ve dvoumetrové hloubce,“ řekl kriminalista, který se podílel na vyšetřování, s tím, že pachatelé vůbec nepředpokládali, že by mohli být odhaleni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám