Hlavní obsah

Trestná činnost policistů klesá

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Trestná činnost policistů loni poklesla. Zatímco v roce 2012 zahájila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhání 355 mužů zákona, loni jich bylo jen 269.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se trestné činnosti dopouštěli policisté s nejkratším služebním poměrem do pěti let. Přibylo také trestných činů spáchaných mimo službu. Podle ředitele GIBS Ivana Bílka to souvisí s plošným snížením mezd policistů o deset procent, které prosadila vláda Petra Nečase v rámci úsporných rozpočtových opatření.

„Namísto zneužití pravomoci úřední osoby jde stále častěji o úvěrové a další podvody,“ podotkl Bílek. Inspekce podle něj zaznamenala nárůst případů hospodářské a násilné kriminality mezi muži zákona.

Trestných činů policistů celkově ubylo ve většině českých regionů s výjimkou hlavního města Prahy. Z příslušníků bezpečnostních sborů však častěji páchali trestné činy pracovníci vězeňské služby.

Celkový úbytek případů trestné činnosti dává Bílek do souvislosti s tím, že s koncem náborových akcí před několika lety začaly bezpečnostní sbory v průměru stárnout. „Ti lidé jsou snad i rozumnější,“ podotkl Bílek.

Reklama

Výběr článků

Načítám