Hlavní obsah

Topící se realitka spláchla klientům milióny za jejich nemovitosti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Loni v létě prodal Miroslav Verbič rodinný dům prostřednictvím plzeňské realitní kanceláře Styl. Dostal ale jen asi polovinu z celkové částky a na zbytek peněz čeká marně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Realitní kancelář Styl je od 19. prosince zavřená. Veškeré písemnosti si odvezla policie.

Článek

Obdobně jsou na tom další asi dvě desítky klientů zmiňované realitky, která jim dluží milióny za prodané nemovitosti. Případ už začala vyšetřovat hospodářská kriminálka, policisté podle informací Práva zajistili v kanceláři firmy v Resslově ulici veškeré doklady.

„Dům se prodal za 3,5 miliónu korun. Peníze nám měly být vyplaceny v srpnu. Dostali jsme ale jen část, dodnes nám dluží 1,6 miliónu. Vysvětlovali to tím, že se před dvěma lety dostali do finančních problémů a teď se snaží tu černou díru nějak zamáznout,“ uvedl Verbič.

Sám se tak dostal do potíží. „Prodej baráku byl součástí majetkového vyrovnání po rozvodu s manželkou. O to je to u nás horší,“ doplnil. Prostřednictvím svého právního zástupce už také podnikl kroky k výkonu exekuce.

„Mám v ruce notářský zápis s přímou vykonavatelností exekuce, který nám zástupci realitní kanceláře podepsali. Takže nemusíme k soudu a můžeme na ně rovnou poslat exekutory,“ uzavřel Verbič.

Trestní oznámení na realitní kancelář podal za další poškozené advokát František Koranda. „Jde o 1,2 miliónu korun za prodanou nemovitost z loňského podzimu,“ uvedl s tím, že jako reakci na to obdržel od realitní kanceláře e-mail tohoto znění: „Tímto Vám oznamujeme, že byly zastaveny veškeré výplaty finančních prostředků. Celou záležitost se snažíme aktivně řešit. Ačkoli jsme se snažili situaci řešit vlastními silami, toto se nepodařilo. Velmi nás to mrzí, protože jsme si vědomi způsobených komplikací. Prozatím nelze sdělit žádné další informace.“

Úvěr na luxusní auta

Plzeňský policejní ředitel Pavel Krákora Právu ve středu Právu potvrdil, že se jeho podřízení případem zabývají. „Přijali jsme trestní oznámení, které prověřujeme. Zatím k tomu nelze sdělit žádné další informace,“ prohlásil.

Realitní kancelář funguje od roku 2007. Vlastní ji Jana Mikulová a Iveta Kadlecová, které vystupují i jako jednatelky. Z účetní uzávěrky z roku 2011, která je součástí sbírky listin uvedené v obchodním rejstříku, vyplývá, že firma měla k uvedenému roku závazky ve výši téměř třináct miliónů korun. Přesto si například v témže roce vzala úvěr 1,2 miliónu na nákup dvou luxusních aut.

Realitní kancelář Styl je zavřená od 19. prosince. Na dveřích je cedulka s vysvětlením, že je to z důvodu dovolené. Právní zástupce realitky Petr Čechura na dotaz Práva uvedl, že firma je nyní v platební neschopnosti.

„Momentálně není schopná dostát svých závazků. Jednatelky firmy jsou si vědomy nastalé situace a snaží se ji aktivně řešit,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám