Hlavní obsah

Střelbu před diskotékou objasňuje policejní rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Skutečný průběh prosincové střelby před mosteckou diskotékou Neprakta klub má pomoci objasnit policejní rekonstrukce, která začala ve čtvrtek ráno na místě incidentu. Její závěry budou důležitým důkazem, zda ochranka tehdy střílela do skupiny mladíků v sebeobraně, či nikoli. Tehdy zemřeli dva místní mladí muži.

Foto: Michal Mucha

Paní učitelka Zuzana Muchová a spisovatelka Lilian Amann s dětmi.

Článek

"Jednotlivé aktéry představují figuranti, kteří se pohybují podle pokynů dvanácti přítomných svědků. Nechceme ale specifikovat, kdo přesně mezi svědky je," sdělila dnes mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

"Především musíme osvětlit, kdo kde stál a jaké držel zbraně," pokračovala Hrubešová s tím, že rekonstrukci krok po kroku sledují také státní zástupci a soudní znalci, kteří si udělají přesnější obrázek o sledu dramatické události.

Rekonstrukce potrvá minimálně do setmění. Pokud však vyšetřovatelé nestihnou do té doby projít celý incident, musejí zítra pokračovat.

Ze střelby dosud nebyl nikdo obviněn

Potyčka, která zbytečně zmařila dva mladé lidské životy, se rozpoutala poté, co skupina mladíků s baseballovými pálkami a boxery údajně napadla členy ochranky. Vyzbrojená ostraha následně začala střílet a dva z útočníků trefila. Osmnáctiletý syn mosteckého strážníka zahynul po střele do hrudníku na místě. Další postřelený mladík zemřel o den později v nemocnici.

Kvůli jejich smrti však zatím nepadla žádná obvinění, neboť obě strany tvrdí něco jiného. Ochranka, že se pouze bránila a mladíci, že žádné zbraně ani neměli.

"Ochranka nás nejdřív praštila pěstí a pak si přinesla topůrko, nějakou pálku a nakonec začala střílet. Věříme, že pravdu najdou znalci. Balistická expertiza musí prokázat, že našeho kamaráda zabili na vzdálenost deset až patnáct metrů a ne z bezprostřední blízkosti, jak vypověděl majitel klubu. Nejsme žádní násilníci, ale úplně normální kluci ze sídliště. A dva z nás úplně zbytečně zemřeli," tvrdí mladí výtržníci.

"Závěry rekonstrukce dnes rozhodně nebudou. Teprve po jejich zhodnocení, srovnáním se svědeckými výpověďmi a zjištěním rozporů bude možné vyšetřování posunout," dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám