Hlavní obsah

Stát se musí omluvit za Zemanovy výroky o Peroutkovi, rozhodl soud

Právo, ČTK, jkk
Praha
Aktualizováno

Stát se musí prostřednictvím ministerstva financí omluvit za výroky, které pronesl prezident Miloš Zeman o novináři Ferdinandu Peroutkovi, rozhodl ve čtvrtek pražský městský soud, jenž vyhověl odvolání žurnalistovy vnučky Terezie Kaslové. Verdikt je pravomocný, lze se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Spor se týkal Zemanových výroků, které zazněly v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Prezident mimo jiné tvrdil, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Později na tiskové konferenci uvedl, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje.

„V kauze Peroutka byly žalovány celkem čtyři výroky. Spor o tři z nich v tuto chvíli vyhrálo ministerstvo financí za vedlejší účasti prezidenta republiky,” okomentoval rozhodnutí soudu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kaslová uspěla s žalobou částečně, kvůli výrokům prezidenta Zemana se obrátí ještě na Nejvyšší soud, od státu chce omluvu za všechny pronesené výroky.

Předseda senátu Tomáš Novosad označil Zemanův výrok za „způsobilý zasáhnout do osobnostních práv“. „Autorství takového výroku by nebylo ke cti nikomu v jakékoli době,“ podotkl soudce k otázce textu Hitler je gentleman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová (druhá zleva) u Městského soudu v Praze.

Zeman chce po Peroutkově vnučce víc peněz. Ať si každý rozmyslí žalovat prezidenta

Domácí

Ministerstvo financí, které ve sporu zastupuje stát, má zveřejnit omluvu na svých stránkách. V omluvě má mimo jiné zaznít věta: „Ferdinand Peroutka není autorem článku. Česká republika se omlouvá za tyto dehonestující výroky.“

Soudce Novosad před vynesením rozsudku jako doplňující důkazy ve čtvrtek přečetl některé Peroutkovy články z Přítomnosti, které napsal v období mnichovské dohody. „Neslyším tam nic, co lze označovat za fascinaci zrůdným učením,“ komentoval je právník Peroutkovy vnučky František Vyskočil. Právě o fascinaci intelektuálů nacismem Zeman rovněž hovořil.

Opačně vyhodnotil přečtené texty právník Hradu Marek Nespala. „To je antisemitský manifest,“ označil například Peroutkův článek s názvem Češi, Němci a Židé. „Je zřejmé, že ta fascinace tady byla,“ řekl Nespala. Advokát rovněž komentoval samotnou existenci článku Hitler je gentleman. „Ano, článek se nedohledal, ale to neznamená, že neexistuje,“ hájil ve čtvrtek Zemana Nespala.

Že se stát nemusí za Zemanova slova omluvit, nepravomocně rozhodl už v lednu Obvodní soud pro Prahu 1. Soud se přiklonil k argumentům ministerstva financí, že prezidentův projev nemůže být hodnocen jako nesprávný úřední postup. Soudkyně Iveta Nedozrálová tehdy uvedla, že je třeba aktivity prezidenta posuzovat jako výkon pravomoci státního orgánu.

„Dle zákona o odpovědnosti státu za škodu není znak nesprávného úředního postupu přesně definován. V daném případě soud konstatuje, že prezident republiky při svých projevech žádné právní normy, stanovené pro výkon této funkce, neporušil,“ řekla soudkyně.

Peroutkův článek Hitler je gentleman se nenašel, uvedl Zeman

Domácí

Proti verdiktu se Kaslová odvolala. Stejně učinil i prezident jako vedlejší účastník sporu. Právníkovi Hradu se nelíbilo, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení. V odvolání Nespala žádal asi 22 000 korun místo soudem přiznaných 2250 korun i z výchovných důvodů, aby si každý člověk rozmyslel, zda žalovat prezidenta.

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Nevedl se tak spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu u příležitosti uctění Dne památky obětí holokaustu hovořil kromě jiného o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“.

Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Ačkoliv Zeman už v roce 2015 slíbil, že pokud se článek do dvou měsíců nenajde, za výroky o Peroutkovi se omluví, doposud tak neučinil. Omluvil se pouze za to, že nikdo včetně Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl schopný článek najít. O jeho existenci je nicméně Zeman podle svých slov nadále přesvědčený.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám