Hlavní obsah

Nejvyšší soud rozhodl o dovoláních kvůli Zemanovu tvrzení o Peroutkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) rozhodl o dovoláních, která v kauze výroků prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi podala hlava státu i Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Verdikt zveřejní až po vyhotovení písemného odůvodnění rozsudků, uvedla ve čtvrtek Česká televize s tím, že to bude nejpozději 7. června.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Kaslová ani její právník podle ČTK zatím rozhodnutí k dispozici nemají a jeho výsledek neznají.

Kaslová Hrad žalovala kvůli tomu, že prezident Zeman Peroutkovi přisoudil autorství článku Hitler je gentleman a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky".

Článek se ale dosud nenašel, neboť podle odborníků v časopise Přítomnost nikdy nevyšel. Hrad by se za prezidentova slova měl podle rozhodnutí dvou soudů omluvit. Naopak za výrok o vlcích se Zeman omlouvat nemusí.

Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci. Hrad kontroval návrhem na odložení omluvy, NS mu vyhověl a k exekuci tak nedošlo.

Výrok o údajné existenci článku pronesl Zeman v lednu roku 2015 v projevu u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám