Hlavní obsah

Zeman se smí účastnit sporu kvůli článku „Hitler je gentleman“

Právo, Jan Menšík

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl návrhu prezidenta Miloše Zemana, aby se mohl jakožto vedlejší účastník účastnit sporu kvůli svému výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Za výrok hlavy státu požaduje vnučka novináře Terezie Kaslová omluvu. Jako první o tom informovaly Seznam Zprávy. Právu to potvrdil advokát Kaslové František Vyskočil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Soud ponechal Kaslové možnost proti rozhodnutí se odvolat. Ta se však společně se svým advokátem rozhodla tuto možnost nevyužít.

„Odvolávat se nebudeme, protože chceme, aby se věc zrychlila,“ řekl Právu Vyskočil.

„Jako vedlejší účastník totiž udělá pan prezident všechno, aby se to rozhodnutí maximálně oddálilo, protože je to v jeho zájmu to prodlužovat. My to chceme urychlit,“ vysvětlil advokát.

Původně Kaslová chtěla omluvu od Kanceláře prezidenta republiky, to však zatrhl Nejvyšší soud. Stát tak v tomto případě bude zastupovat ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Zeman před čtyřmi lety o Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s názvem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Později se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Následně za tato vyjádření sklidil prezident kritiku od historiků i Kaslové. Článek následně hledal prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček, avšak v nedokázal jej v archivech objevit. Podle historiků neexistuje.

Po tomto rozhodnutí se již soud může tedy začít případem plně zabývat. Kromě omluvy má soud také posoudit, jestli prezident svými výroky na adresu Peroutky způsobil škodu jeho vnučce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám