Hlavní obsah

Spyra může opustit vazbu, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl v úterý o propuštění polského lobbisty Jacka Spyry z vazby. Právu to řekla Spyrova advokátka Klára Slámová, která odpoledne obdržela verdikt soudu.

Článek

"Soud zároveň přijal kauci ve výši dvou miliónů korun, která podle něj dostatečně nahrazuje důvody vazby," uvedla Slámová.

Rozhodnutí o propuštění ještě nemusí znamenat jeho okamžité propuštění z pankrácké cely. Do tří dnů může totiž státní zastupitelství podat stížnost proti verdiktu soudu. Což by mělo odkladný účinek.

Spyrova advokátka Klára Slámová v úterý novinářům řekla, že existuje také varianta, kdy dá státní zastupitelství například faxem najevo, že stížnost podávat nebude. V tom případě by mohl být Spyra propuštěn ještě v úterý.

Soud o kauci rozhodoval dvakrát

Obvodní soud pro Prahu 4 se propuštěním Spyry na kauci již jednou zabýval. Už dříve uvedl, že kauce ve výši dvou miliónů korun je přípustná, ale současně zamítl žádost o propuštění. Pražský městský soud však následně verdikt na základě stížnosti obhajoby zrušil.

Spyrovi se totiž zdála výše kauce vysoká. Obvodní soud se tak musel kauzou zabývat znovu, mezi tím však Spyra požadovanou kauci složil.

Spyra je ve vazbě od konce května, přesně 103 dnů. Spolu se svým údajným komplicem Tomášem Kejlou je obviněn z pokusu o podvod. Opakovaně požadoval po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi úplatek 10 miliónů korun. Za to mu slíbil, že je schopen zařídit, aby se Agrofert vrátil do hry o Unipetrol. Babiš vše nahlásil policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud poslal lobbistu Spyru do vazby

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal ve čtvrtek polského lobbistu Jacka Spyru do vazby. Soudce tak vyhověl žádosti, kterou ve středu podala státní zástupkyně....

Spyra si stěžuje na vazbu

Polský lobbista Jacek Spyra, obviněný v květnu z pokusu o podvod, nesouhlasí se svým umístěním ve vyšetřovací vazbě a podal proti němu stížnost. O té v těchto...

Výběr článků

Načítám