Hlavní obsah

Spolujezdec řidiče zabijáka vyvázl s podmínkou

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Podmíněný trest vyslechl u karvinského okresního soudu 19letý spolujezdec řidiče mercedesu, který na začátku října při nehodě v Českém Těšíně zabil tři policisty ve služební felicii. Tomáš Danyi se zpovídal z vydírání taxikáře, který po havárii vezl jeho i řidiče-zabijáka Zdeňka Bulawu do nemocnice.

Článek

Podle svědecké výpovědi taxikáře chtěli Bulawa i jeho 19letý spolujezdec, aby je z místa tragické nehody odvezl ještě před příjezdem policie. Devětadvacetiletý podnikatel Bulawa totiž policejní auto smetl při zběsilé jízdě nočním Těšínem, kdy řídil opilý a bez rozsvícených světel.

Taxikář je tedy odvezl do karvinské nemocnice, neboť Bulawa potřeboval lékařské ošetření. Během jízdy se podnikatel domluvil s mladým Danyim, ať všechno vezme na sebe a policistům řekne, že řídil on. Taxikář přitom jejich plán vyslechl.

Obžalovaný se kál

Danyi začal taxikáře vydírat až cestou zpátky. "Když vystupoval z auta, tak mi nejdříve nabídl pětistovku, že když nikomu nic neřeknu, tak se budu mít dobře," vylíčil řidič taxíku. "Potom dodal, že jestli někomu něco řeknu, tak mě zabije. Od této chvíle jsem měl strach," řekl taxikář vyšetřujícím policistům. Ten se omluvil ze soudního výslechu kvůli zlomené noze, proto jeho výpověď četla soudkyně z policejního protokolu.

Obžalovaný se ke všemu přiznal a několikrát zopakoval, že svého chování lituje. Soudkyně mu pak i vzhledem k jeho věku uložila dvouletý podmíněný trest s pětiletým odkladem a propustila ho z vazby. Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, proto je rozsudek pravomocný.

Reklama

Související články

Než zabil policisty, spáchal 34 přestupky

Než podnikatel Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi zabil svým mercedesem v noci z pátku na sobotu tři policisty v hlídkovém voze, měl už v kartě...

Zabiják z mercedesu je ve vazbě v Praze

Opilý řidič Zdeněk Bulawa, který zabil se svým mercedesem ve stopadesátikilometrové rychlosti a dvěma promilemi v krvi v Českém Těšíně tříčlennou policejní...

Výběr článků

Načítám