Hlavní obsah

Soudce Čapek bude brát kvůli neslušnému e-mailu nižší plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu rozhodl, že teplický soudce Miroslav Čapek bude kvůli nevhodnému e-mailu brát čtvrt roku nižší plat. Před komunálními volbami měl rozeslat e-mailem text s přepisem fiktivního rozhovoru politiků ODS v čele s primátorem Jaroslavem Kuberou. Přepis je podle ČTK plný vulgárních výrazů.

Foto: Jan Trojan, Právo

Soudce Miroslav Čapek v předsálí NSS

Článek

Kárnou žalobu na Čapka podal předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl na konci ledna. Čapek měl totiž v první den loňských komunálních voleb odeslat na řadu adres, mimo jiné i vybraným novinářům, elektronickou poštou zprávu s údajnými přepisy hovorů mezi teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou (ODS) a některými členy místní ODS.

„Svým jednáním kárně obviněný soudce narušil důstojnost soudcovské funkce a ohrozil důvěru v nezávislé, odborné a spravedlivé rozhodování soudů, jimž nenáleží žádným způsobem zasahovat do procesu svobodného formování zákonodárné moci v průběhu voleb,“ zdůvodnil letos v lednu své podání kárného návrhu předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl.  Za e-mailový podvrh navrhl snížit Čapkovi plat o deset procent na šest měsíců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V rozeslané komunikaci měl například Kubera mimo jiné řešit s radním Milanem Zunou prodej městského majetku. „To už stejně nikdo nespočítá, všechno je skartovaný a na katastru to nikdo sčítat nebude, to je práce na léta, a když se na to někdo zeptá, tak si to číslo někdo vymyslel, je to kec a debatu vohnu jinam...,” řekl údajně podle přepisů Kubera.

Sám Kubera přepisy rozhovorů označil za falzifikáty. „Nikdo takové přepisy mít nemůže, protože takové hovory se nikdy neuskutečnily. Celé si to někdo vyfabrikoval," řekl už dříve ČTK Kubera.

Reklama

Výběr článků

Načítám