Hlavní obsah

Soud zřejmě zrušil Srbův rozsudek za přípravu vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud v pondělí patrně vyhověl dovolání nejvyšší žalobkyně a zrušil pravomocné verdikty vynesené nad bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Článek

"Můj klient byl převeden z výkonu trestu zpět do vazby," řekl Srbův advokát Vít Široký.

Srba byl odsouzen společně se svou známou spolupracovnicí Evou Tomšovicovou a podnikatelem Michalem Novotným. Případ by tak měl znovu projednat pražský vrchní soud.

Zaslouží se prý přísnější tresty

Srba byl za přípravu vraždy odsouzen k osmi, Tomšovicová a Novotný k šesti letům vězení. Někdejší nejvyšší žalobkyně Marie Benešová ale podala dovolání. Soud podle ní udělal chybu, když při stanovování výšky trestu využil možnosti trestního zákona k mimořádnému snížení ukládaných trestů. Uvedla, že by si zasloužili přísnější tresty. Za přípravu vraždy je rozmezí 12-15 let, soud nižší trest zdůvodnil tím, že k samotné realizaci vraždy bylo ještě daleko.

Mluvčí Nejvyššího soudu Marika Komoňová řekla, že soud již o dovolání rozhodl, zasedání však bylo neveřejné, proto výsledek nemůže říci.

Z trestního řádu vyplývá, že při neveřejném jednání může soud dovolání buď odmítnout, či z jeho podnětu verdikt zrušit a vrátit případ k novému projednání. Skutečnost, že byl Srba přeložen z výkonu trestu do vazby, svědčí o druhé variantě.

Vlastně ji zabít nechtěli

Podle obžaloby si Srba u své známé Tomšovicové objednal vraždu novinářky Sabiny Slonkové, která o něm sbírala materiály na článek. Tomšovicová na vraždu najala své známe Petra Volfa a Novotného, ti pak oslovili recidivistu zvaného Citrón, který raději vše nahlásil policii. Právě "amatérismus" měl vést k nižším trestům pod stanoveným rozmezím.

Srba tvrdí, že je nevinný. Jeho obhájce Široký považuje kauzu za justiční omyl a je připraven poslat stížnost k Ústavnímu soudu. Obhajobu postavil na zpochybnění věrohodnosti korunní svědkyně Tomšovicové. Tomšovicová, Volf a Novotný se v podstatě doznali, ale tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli.

Reklama

Související články

Kauza Srba se vrací k vrchnímu soudu

Nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodl, že se pražský vrchní soud bude muset znovu zabývat případem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby....

Policie žene Srbu k soudu kvůli Českému domu

Bývalý přední úředník ministerstva zahraničí pod vedením Jana Kavana (ČSSD) Karel Srba čelí dalším problémům. Společně se šéfem akciové společnosti Hotel Český...

Výběr článků

Načítám