Hlavní obsah

Soud zřejmě zrušil Srbův rozsudek za přípravu vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud v pondělí patrně vyhověl dovolání nejvyšší žalobkyně a zrušil pravomocné verdikty vynesené nad bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Článek

"Můj klient byl převeden z výkonu trestu zpět do vazby," řekl Srbův advokát Vít Široký.

Srba byl odsouzen společně se svou známou spolupracovnicí Evou Tomšovicovou a podnikatelem Michalem Novotným. Případ by tak měl znovu projednat pražský vrchní soud.

Zaslouží se prý přísnější tresty

Srba byl za přípravu vraždy odsouzen k osmi, Tomšovicová a Novotný k šesti letům vězení. Někdejší nejvyšší žalobkyně Marie Benešová ale podala dovolání. Soud podle ní udělal chybu, když při stanovování výšky trestu využil možnosti trestního zákona k mimořádnému snížení ukládaných trestů. Uvedla, že by si zasloužili přísnější tresty. Za přípravu vraždy je rozmezí 12-15 let, soud nižší trest zdůvodnil tím, že k samotné realizaci vraždy bylo ještě daleko.

Mluvčí Nejvyššího soudu Marika Komoňová řekla, že soud již o dovolání rozhodl, zasedání však bylo neveřejné, proto výsledek nemůže říci.

Z trestního řádu vyplývá, že při neveřejném jednání může soud dovolání buď odmítnout, či z jeho podnětu verdikt zrušit a vrátit případ k novému projednání. Skutečnost, že byl Srba přeložen z výkonu trestu do vazby, svědčí o druhé variantě.

Vlastně ji zabít nechtěli

Podle obžaloby si Srba u své známé Tomšovicové objednal vraždu novinářky Sabiny Slonkové, která o něm sbírala materiály na článek. Tomšovicová na vraždu najala své známe Petra Volfa a Novotného, ti pak oslovili recidivistu zvaného Citrón, který raději vše nahlásil policii. Právě "amatérismus" měl vést k nižším trestům pod stanoveným rozmezím.

Srba tvrdí, že je nevinný. Jeho obhájce Široký považuje kauzu za justiční omyl a je připraven poslat stížnost k Ústavnímu soudu. Obhajobu postavil na zpochybnění věrohodnosti korunní svědkyně Tomšovicové. Tomšovicová, Volf a Novotný se v podstatě doznali, ale tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli.

Reklama

Související články

Kauza Srba se vrací k vrchnímu soudu

Nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodl, že se pražský vrchní soud bude muset znovu zabývat případem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby....

Policie žene Srbu k soudu kvůli Českému domu

Bývalý přední úředník ministerstva zahraničí pod vedením Jana Kavana (ČSSD) Karel Srba čelí dalším problémům. Společně se šéfem akciové společnosti Hotel Český...

Soud se Srbou byl odročen na únor

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba a dalších osm lidí si bude muset na hlavní líčení kvůli předraženým zakázkám na rekonstrukci...

Srba opět před soudem, tentokrát kvůli korupci

Podrobně ve středu senátu Městského soudu v Praze vylíčila Eva Tomšovicová uplácení při zadávání státních zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů...

Výběr článků

Načítám