Hlavní obsah

Soud udělal tečku za kauzou Edbusy, vyvedení milionů potrestal podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Měl to být velkolepý investorský projekt, místo toho za brněnskou firmou Edbusy zůstala jen pachuť podvodu, boj o stovky milionů korun a několik záhadných úmrtí. Tečku za takřka patnáct let starou kauzou napsal ve středu odvolací Krajský soud v Brně, když snížil trest Luďku Kučerovi souzenému za vyvádění peněz z účtu firmy.

Státní zástupce Michal Galát k případuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Případ se začal psát už v roce 2007, kdy dvojice podnikatelů Martin Žouželka a Lukáš Přibyl přišla se svým projektem Education Business System, tedy Edbusy.

Lidem nabízeli zprostředkování výhodných půjček výměnou za tzv. členství v klubu a vratnou zálohu. Zájemci se jen hrnuli, jenže po několika měsících zbyly tisícům členů společnosti jen oči pro pláč a pohled na půlmiliardovou škodu.

Brněnský soudce dostal podmínku, chtěl ovlivnit kolegu

Krimi

Zakladatelé společnosti skončili ve vězení, ale rozhořel se boj o zbylé firemní peníze. K těm se nakonec dostalo několik lidí, kterým se pomocí zinscenované arbitráže podařilo z účtu vedeného u rakouské banky získat desítky milionů.

Už pravomocný trest si vyslechl Viktor Sedláček, kterého justice potrestala šesti lety a devíti měsíci vězení. Další obžalovaný v mezidobí zemřel.

Třetí z kumpánů, Luděk Kučera, se proti původnímu podmíněnému trestu spojenému s pětimilionovou pokutou odvolal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Michal Galát

„Nebylo prokázáno, že by skutek spáchal obžalovaný, soud by jej proto měl zprostit obžaloby,“ prohlásil při jednání u odvolacího soudu Kučerův advokát Martin Klimo.

Státní zástupce Michal Galát byl jednoznačně proti.

„Část finančních prostředků z firmy Edbusy byla převody mezi obchodními společnostmi převedena až do majetkové sféry obžalovaného. Jednalo se o 11,5 milionu korun, o které se obžalovaný se svou manželkou obohatili,“ měl jasno Galát.

„Je naprosto irelevantní, kdo tehdy zadával bankovní příkazy, je to pouhá technická věc. Důležité je sledovat cestu peněz a zjistit, kdo se obohatil. Navíc tu máme velmi jasné odposlechy,“ zdůraznil státní zástupce.

Policie navrhla obžalovat čtyři lidi za vyvádění peněz z Edbusy

Krimi

Senát odvolacího soudu v čele s Adamem Kafkou nakonec Kučerovi trest zmírnil. Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky ponechal v platnosti, zmírnil ale peněžitý trest na konečné tři miliony korun.

„Od doby spáchání trestného činu uplynulo více než 12 let. Obžalovaný se nedopouštěl obstrukcí a délku trestního řízení bylo potřeba nějak zohlednit,“ vysvětlil soudce Kafka.

Případ Edbusy mohl mít souvislost i s vraždou bývalého vysoce postaveného brněnského policisty, jenž prý měl se svými kumpány vydírat některé podnikatele.

Otazníky zůstaly i nad skonem soudce, který měl na starosti případ zakladatelů společnosti Edbusy. Soudce se totiž za podivných okolností před devíti lety oběsil ve své kanceláři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám