Hlavní obsah

Soud se zastal bezdomovce, který tvrdí, že jej zbili pražští strážníci

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Teprve u Ústavního soudu (ÚS) našel zastání bezdomovec, který tvrdí, že jej v Praze zbili strážníci. Případ sice prověřovala policie, ale případ nakonec odložila. Podle verdiktu senátu se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem ale vyšetřování šlo jen těžko popsat jako pečlivé. Advokátka bezdomovce Zuzana Candigliota tvrdila, že za odfláknutým vyšetřováním stály i předsudky proti lidem bez domova.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

K případu došlo v srpnu 2016, kdy náhodně projíždějící policejní hlídka přivolala muži záchranku. Bezdomovec ale nakonec nebyl ošetřen, protože v nemocnice se prý choval hrubě a nespolupracoval. Proto na místo dorazili strážníci, kteří muže vyvedli z nemocnici, poté jej pomocí hmatů a chvatů spoutali a odvezli na služebnu. Přitom jej měli bít a kopat. Bezdomovec nakonec skončil v další nemocnici s řadou poranění. Muž tvrdil, že k úhoně přišel právě rukou strážníků, ovšem jeho verzi nikdo nevěřil.

Soudce David při posouzení případu prohlásil, že je předčasné hovořit o předsudcích, zmínil ale částečnou povrchnost a neúplnost závěrů policie.

„Nezajistila řadu esenciálních důkazů, jež by byly s to přispět k objasnění věci, případně zajištěné důkazy hodnotila nezřídka předsudečně, nekriticky a laicky, řekl David s tím, že muž vznesl takzvané hájitelné tvrzení, ze kterého plyne povinnost provést účinné vyšetřování, což se ale podle ústavních soudců v tomto případě nestalo.

Soud dal šanci dětem na odškodné za smrt jejich matky

Krimi

„To, jakým způsobem se orgány státu dokážou vyrovnat s případy tvrzeného policejního násilí a případně také se souvisejícím nařčením z garantování beztrestnosti příslušníkům moci veřejné, je pomyslným lakmusovým papírkem jejich kvality, odbornosti a vyspělosti,“ zdůraznil David.

„Příslušné orgány proto na jedné straně musejí poskytnout náležitou ochranu ústavně chráněným právům obviněných, avšak na druhé straně musejí také vyvinout skutečnou a efektivní snahu obstarat důkazy o incidentu, věc objasnit a, existuje-li důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu, přivést pachatele k odpovědnosti,“ dodali soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám