Hlavní obsah

Soud zpřísnil tresty v kauze lihové mafie, majitel likérky spolupracoval

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Na jedenáct a půl roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci jednatele Likérky Drak ve Chvalčově na Kroměřížsku Pavla Čanigu za krácení daní ve prospěch organizované zločinecké skupiny v další z větví lihové aféry bratrů Radka a Tomáše Březinových. Zatímco Čanigovi tak potvrdil trest, který mu uložil senát zlínského soudu, ostatním šesti obžalovaným tresty zpřísnil.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní ve středu u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík si tak místo 10 odsedí 11 let a bývalý jednatel další distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy místo osmi  9,5 roku. Tyto dva odsoudil za stejný trestný čin jako Čanigu.

„Tresty, které těmto obžalovaným uložil krajský soud na spodní hranici zákonné sazby, byly podle našeho názoru nepřiměřeně mírné. To s ohledem na výši způsobené škody a také na to, jak dlouho trestnou činnost páchali. Proto jsme jim tresty zpřísnili. U Čanigy to však nebylo možné, neboť státní zástupce vzal v jeho případě své odvolání zpět, a to z důvodu, že tento obžalovaný napomáhal odkrývání této trestné činnosti,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaní v lihové kauze

Další čtyři obžalované, obchodní zástupce, vrchní soud poslal do vězení za účast na organizované zločinecké skupině. Ladislavu Kováčovi zvýšil trest ze čtyř na 5,5 roku, Michalu Rozumkovi ze tří na pět let, Pavlovi Rybářovi z 2,5 na 4,5 roku a Tomáši Drekslerovi ze dvou na 3,5 roku. Muži se hájili tím, že nevěděli, že páchali trestnou činnost, prý byli jen „pěšáci“. „Také u nich ze stejných důvodů platí, že tresty, které jim uložil soud prvního stupně, byly nepřiměřeně mírné,“ konstatoval mluvčí.

Otrávený alkohol neměli

V kauze okolo Likérky Drak šlo o daňový únik spojený s výrobou, skladováním a prodejem nezdaněného alkoholu, který prošel chvalčovskou likérkou, se škodou ve výši 1,29 miliardy. Alkohol z nezdaněného Březinova lihu podle soudů vyráběl bývalý jednatel a majitel likérky Čaniga, o distribuci se starali Sedlařík a Nagy.

V likérce Drak se v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět miliónů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se jeho přesné množství zjistit nepodařilo. Jméno Likérky Drak zaznělo i v roce 2012 na počátku metanolové aféry. Její etiketa se objevila na barelech s otráveným alkoholem.

Čaniga je označil za padělky a nabídl milión korun tomu, jehož informace povedou k odhalení výrobce otráveného alkoholu. Ve zlínském skladu Verdany se pak našel otrávený alkohol. Lihoviny označené etiketou Likérky Drak ale Likérka Drak nevyrobila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám