Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty v první větvi kauzy kolem Homolky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek v první větvi korupční kauzy kolem pražské Nemocnice Na Homolce. S dovoláními neuspěli právník David Michal ani bývalá hlavní nemocniční účetní Emilie Bialešová, stejně jako Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které se dovolávalo v neprospěch Bialešové.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

„Mohu bez dalších podrobností potvrdit, že Nejvyšší soud dovolání nejvyššího státního zástupce i dovolání obviněných odmítl,” řekl mluvčí NSZ Petr Malý.

O bývalém řediteli nemocnice Vladimíru Dbalém soud vzhledem ke komplikované procesní situaci zatím nerozhodl. Poté, co si Dbalý vyslechl ve druhé větvi kauzy souhrnný trest, vzal dovolání v první větvi zpět. Jeho druhé dovolání zatím čeká na rozhodnutí NS.

Dbalý ve třetí větvi korupční kauzy stíhán nebude. Nemělo by to smysl, míní soud

Krimi

Původní rozsudek pražského městského soudu v první větvi znamenal pro Dbalého 8,5 roku odnětí svobody. Novela trestního zákoníku však zmírnila příslušnou právní kvalifikaci, což musel v odvolacím řízení zohlednit vrchní soud, a trest proto klesl na sedm let.

Lékař čelil i dalším obžalobám. Loni v červnu si ve druhé větvi kauzy vyslechl celkový trest deset let vězení, který se týká také ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože.

Bialešovou vrchní soud potrestal třemi roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Právník Michal si vyslechl dvouletý trest podmínečně odložený na stejně dlouhou dobu a peněžitou sankci 2,4 milionu korun. Oba vinu popírali. Michal má jít po rozsudku v jiné kauze na šest let do vězení za krácení daní.

Exředitel Homolky Dbalý dostal deset let, propadne mu majetek

Krimi

Kauza kolem Homolky se týkala tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011, a to konkrétně poradenských a konzultačních služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a dále právních služeb, jež nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal). Dbalý za uzavření smluv přijal podle obžaloby úplatky 12 milionů korun.

Klíčovým důkazem byly lékařovy podrobné poznámky, které policie objevila u něj doma. Dbalý si také před zadržením schoval u známého kufr s hotovostí a ceninami v hodnotě 34,5 milionu. Podle státního zástupce si takovou částku nemohl legálně vydělat, a to ani společně se svou manželkou.

Třetí Dbalého stíhání souviselo například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soud ale stíhání zastavil s vysvětlením, že vzhledem k dříve uloženým trestům ztratilo opodstatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám