Hlavní obsah

Exředitel Homolky Dbalý dostal deset let, propadne mu majetek

Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl při tom lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u jednoho z předchozích soudů

Článek

Dbalý se má také společně s dalšími odsouzenými spolupachateli podílet na náhradě škody nemocnici v celkové výši 112 milionů korun.

Rozsudek zahrnuje ovlivnění několika zakázek z let 2008 až 2011. Vedle zmíněných dvou tendrů se týká také tří okruhů zakázek, za něž byl Dbalý pravomocně odsouzen už dříve: poradenských a konzultačních služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a právních služeb, jež nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem.

Deník měl být beletrie ze zdravotnického prostředí, hájil se u soudu exředitel Homolky

Krimi

Klíčovým důkazem byly lékařovy podrobné poznámky, které policie objevila u něj doma. Dbalý si také před svým zadržením schoval u známého kufr s hotovostí a ceninami v hodnotě 34,5 milionu.

Podle státního zástupce si takovou částku nemohl legálně vydělat, a to ani společně se svou manželkou. Lékař svou vinu od počátku stíhání odmítá.

Exšéf Nemocnice Na Homolce Dbalý nastoupil do vězení

Krimi

Dbalý již nastoupil před více než dvěma týdny do vězení kvůli zmíněnému rozsudku v první části jeho kauzy.

V českém právním řádu se tresty nesčítají, a soudy tak mohou poslat Dbalého do vězení maximálně na 12 let. Dbalý je ještě stíhaný v souvislosti s nemocniční veřejnou zakázkou na zařízení pro pracoviště navigované neurochirurgie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám