Hlavní obsah

Soud osvobodil muže z vraždy 12 let nezvěstného

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě v úterý osvobodil Michala Nováka (49) z Přerova, který čelil obžalobě, že v létě 2008 zavraždil, pak rozpustil v louhu a kyselině a nakonec vylil do odpadu A. K. z Olomouce. Skutek se podle soudu nestal. Verdikt však není pravomocný, neboť státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Obžalovaný Novák u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Důkazy vedou jen k podezření, ale zároveň nevylučují, že skutek mohl spáchat někdo jiný. Navíc se nepodařilo ani prokázat, že by k vraždě skutečně došlo. Pohřešovaný byl závislý na drogách, byl osmkrát soudně trestán napříč republikou, byl zkrátka osobou, která byla na pohybu,“ uvedl předseda senátu olomouckého krajského soudu Petr Sušil.

Soud zároveň Nováka propustil z vazby, což s nadšením přivítali obžalovaného kamarádi, motorkáři z jednoho přerovského klubu, kteří ho k soudu přišli podpořit a kvůli nimž bylo jednání také pod dohledem ozbrojené eskorty.

Muž oběť usmrtil, rozpustil a vylil do kanálu, tvrdí obžaloba

Krimi

Již devětkrát soudně trestaný Novák vinu od počátku odmítal. „V žádném případě jsem skutek, který mi kladli za vinu, nespáchal. Mojí jedinou chybou bylo, že jsem se zapletl s nějakým agentem,“ uvedl po vyhlášení verdiktu Novák.

Byl dva dny připoután 

Kocha podle obžaloby s dalším komplicem připoutali pouty k topení, drželi ho tam dva dny a poté, co měl slíbit přítelkyni, že ji už nechá na pokoji, jej měl Novák odvézt do Ostravy. Od té doby ho již nikdo neviděl. Družka obžalovaného to oznámila policii až v roce 2009. Oba muži byli za omezování osobní svobody již před lety odsouzeni na osm měsíců do vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Policisté případ znovu otevřeli na základě nových důkazů. Opírali se hlavně o agenta, kterého na Nováka nasadili. Ten mu tvrdil, že má v bance 13 milionů, Koch je jeho bílý kůň a že je potřebuje vytáhnout. Za pomoc Novákovi prý slíbil provizi 1,3 milionu korun. Novák ho poté ubezpečil, že poškozený se už neobjeví, že ho spláchl do kanálu.

Podle žalobkyně ho zabil v bytě v Husově ulici v Přerově, poté jej v nádobě rozpustil louhem či kyselinou a nakonec zbytky vylil do odpadu. „Šlo mi jen o tu provizi. Prostě jsem machroval, abych se ukázal, že jsem dobrej. Bylo to chvástání, abych získal důvěru toho týpka. Chtěl jsem jen získat peníze pro svou budoucí rodinu,“ uvedl už dříve u soudu Novák.

Podle obžaloby mohlo s kauzou souviset i to, že Novák přijel 7. července 2008 do olomoucké Fakultní nemocnice s hrozivě vypadajícím poleptáním dolních končetin, k němuž mělo dojít o dva dny dříve. Byl také hospitalizován, přičemž mu musela být dělána plastika kůže. Tvrdil však, že se mu to stalo při čištění zaneseného odpadu na záchodě v baru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám