Hlavní obsah

ON-LINE: Silný vítr udeřil na Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, přidělává práci hasičům již v několika krajích. ČEZ uvedl, že bez elektřiny je čtvrt milionu odběratelů. Hasiči především v Čechách mají stovky výjezdů. Novinky sledují situaci kolem silného větru v on-line reportáži.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

18:55 - Hasiči v Libereckém kraji řešili v souvislosti s větrem více než 170 událostí, vyjížděli hlavně k popadaným stromům, které blokovaly silnice i železniční tratě. Po 16:00 se podle mluvčího hasičů Jakuba Suchardy vítr zklidnil.

18:30 - Na jižní Moravě vyjížděli hasiči v 15:46 do Hajan na Brněnsku k nehodě osobního auta. Narazilo do spadlého stromu. Nikdo se nezranil.

Po šestnácté hodině narazil vlak mezi Moravskými Bránicemi a Ivančicemi na Brněnsku do spadlého stromu. Vlakem cestovalo asi pětatřicet lidí, nikomu se nic nestalo. Hasiči pomohli cestujícím z vlaku. Provoz se podařilo obnovit kolem osmnácté hodiny. Především na Znojemsku, Brněnsku a Blanensku řešili hasiči nejčastěji popadané stromy.

Letadla přistávající v silném větruVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

18:04 - Mezi nejpostiženějšími oblastmi na jihu Čech ohledně poruch v dodávkách elektřiny je Českokrumlovsko. Situace se ale již k 17. hodině podle Romana Šperňáka z distribuční společnost E.ON zlepšovala, nové případy vlivem vichru a například spadaných stromů a větví nepřibývaly.

15:52 - V Královéhradeckém kraji bylo kvůli větru k 15:00 bez elektřiny téměř 60 000 domácností. Na vedeních vysokého napětí bylo 36 poruch.

15:37 - Na Vysočině je kvůli poruchám vzniklým v důsledku silného větru bez elektrické energie asi 4000 domácností. Na Pelhřimovsku je bez proudu přibližně 2000 domácností. Dalších 1000 domácností je bez dodávek elektřiny na Třebíčsku.

15:25 - „Od rána jsme vyjeli k 2152 událostem v souvislosti se silným větrem. V tuto chvíli jich řešíme více 700,” uvedla mluvčí generální ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Vítr převrátil nákladní auto na MladoboleslavskuVideo: Aktu.cz

15:13 - Silný vítr ve středních Čechách hlavně láme stromy. Ty padají na železniční tratě i na silnice a omezují provoz. „V Berouně spadl strom na zaparkované auto a v Milostíně na Rakovnicku létaly utrhané kryty z bazénu po zahradě,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

14:56 - Výstraha silného větru platí minimálně do 15:30 na pražském Letišti Václava Havla. Kvůli silnému větru nebylo možné přistavit ani nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. „Cestující z letadel, která přiletí, setrvají na svých místech na palubě letadla,” uvedlo letiště na Twitteru ve 13:05.

Ke 13:45 se podařilo výstup cestujících zajistit. Šest linek mělo i poté potíže s odbavením.

14:55 - Vítr se přesouvá na východ republiky. Hasiči v Královéhradeckém kraji již evidují stovku případů. Nejvíce na Jičínsku a Trutnovsku.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Poškozená střecha v Náchodě

14:46 - Přes 400 nových případů registrovali hasiči ve Středočeském kraji. Nejvíc Mladoboleslavsko (60), Kladensko (54), Praha-východ (47) a Benešovsko (46). Nejčastěji popadané stromy a poničené střešní krytiny.

14:40 - Hasiči v Ústeckém kraji od dnešního rána do 13:00 odstraňovali více než 250 stromů, které dnešní silný vítr shazoval na cesty a silnice. Dalších 50 výjezdů měli hasiči ke strženým střechám a dalším událostem.

14:25 - Hasiči v Praze vyjeli k uvolněným střechám v Bubenči a na Novém Městě, kde je krytina utržená a hrozí pádem do ulice. Hasiči měli do 14:00 zhruba 160 výjezdů, hlavně ke spadlým stromům a uvolněným plechům. Záchranáři evidují kvůli větru asi deset úrazů.

Pro zbytek dne zavřela trojská zoo nebo zahrady u Pražského hradu.

14:10 - „Od 12. do 14. hodiny evidujeme 41 výjezdů v souvislosti s počasím, z toho 27 výjezdů zaznamenáváme jen na Pardubicku,” uvedli pardubičtí hasiči.

14:00 - Hasičům na Vysočině ztěžuje silný vítr hašení dvou lesních požárů. Požáry byly nahlášené okolo 13:00 u Radějova na Pelhřimovsku a u obce Tunochody na Havlíčkobrodsku. Hasiče zaměstnává také odklízení spadaných stromů. V souvislosti s počasím měli dnes hasiči v kraji doposud na 60 zásahů.

Foto: Aktu.cz

Převrácené nákladní auto na Mladoboleslavsku

13:48 - V Jestřebí na Českolipsku do jednoho stromu najel krátce po 12:00 vlak se 17 lidmi. Nikomu se nic nestalo, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K popadaným stromů měli hasiči v kraji podle něj do 13:00 kolem 80 výjezdů.

13:43 - Počet odběratelů ČEZ, kteří se kvůli větru ocitli bez elektřiny, stoupl na 260 000. Nejvíc, asi 100 000 domácností, nemá proud ve středních Čechách.

13:29 - V Praze mají hasiči hlášeno více než 60 událostí. Silný vítr komplikuje také provoz tramvají v Praze, problémy jsou také na železnici a letišti.

13:24 - Za poslední hodinu středočeští hasiči vyjeli k 425 novým událostem. Nejvíce událostí mají z Kladenska (88), Mladoboleslavska (50), Prahy-západ (41) a Rakovnicka (40). Padlé stromy (303), uvolněné plechy (94).

13:17 - Generální ředitelství hasičů uvedlo, že od deváté hodiny ráno eviduje již 1119 zásahu v souvislosti s větrem.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Na silnici Horažďovice - Velký Bor převrátil silný vítr přívěs nákladního vozidla. Bez zranění.

13:09 - Správa železnic zastavila provoz na 27 úsecích:

Karlovy Vary-dolní – Karlovy Vary
Lipka – Vimperk
Vojkovice nad Ohří – Stráž nad Ohří
Volyně – Čkyně
Kubova Huť – Lipka
Dolní Žandov - Mariánské Lázně
Černá v Pošumaví - Polná na Šumavě
Cebiv – Bezdružice
Řetenice – Úpořiny
Poběžovice – Bělá nad Radbuzou
Tachov – Planá u Mariánských Lázní
Kasejovice – Nepomuk
Jeneč – Unhošť
Doksy – Jestřebí
Polná na Šumavě – Hořice na Šumavě
Děčín – Povrly
Loukov u Mnichova Hradiště – Příšovice
Liberec – Mníšek u Liberce
Liberec – Chrastava
Višňová – Černousy
Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy
Liberec – Vesec u Liberce
Nový Bor – Česká Lípa
Kladno – Kladno Ostrovec
Tochovice – Milín
Žalhostice – Litoměřice-hor. n.

13:01 - Kvůli silnému větru a pádu stromů je bez elektřiny na 10 000 odběratelů na jihu Čech. Nejvíce poruch energetici evidují na Českokrumlovsku. Dále pak nemají lidé ojediněle elektřinu na Strakonicku, v okolí Tábora a na Prachaticku.

12:57 - Podle policie silný vítr komplikuje dopravu v celém Plzeňském kraji, kde je přes komunikace popadáno několik stromů nebo elektrické vedení. „Evidujeme i převrácená vozidla či dopravní nehody. Nejvážnější situace je v příhraničních oblastech,” uvedla policie.

Silný vítr v PrazeVideo: Zuzana Křesťanová, Pavel Jaňurek, Novinky

12:54 - Středočeská záchranná služba informuje, že nejvíce nehod spojených s větrem registruje na Mladoboleslavsku. Vlivem větru podle ní dochází i k převrácení vozidel.

12:50 - Kvůli silnému větru eviduje ČEZ 160 000 odběrných míst bez elektřiny. Nejhorší je situace ve středních Čechách, kde nemá proud 60 000 domácností.

Foto: HZS Praha

Převrácený strom v Praze

Hasiči v Ústeckém kraji od čtvrtečního rána do 12:00 odstraňovali 149 stromů, které silný vítr shazoval na cesty a silnice. Vichřice komplikuje i dopravu, spadané větve a stromy zastavily dopravu například u Těchlovic na Děčínsku.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Následky řádění silného větru v Karlovarském kraji

„U Velemyšlevsi spadl strom na projíždějící vozidlo. Nikdo nebyl zraněn,” řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Mezi dalších 20 událostí patřily utržené plechy na střechách a stržené sloupy elektrického vedení. V Žatci vítr utrhl střechu rodinného domu.

Utržená střecha byla hasičům hlášena i z Račetic. „Ve Varnsdorfu spadl strom na parkující automobily. Z Nechranické nádrže byl hlášen surfař, který se nemůže dostat z vodní plochy,” uvedl Marvan.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Následky řádění silného větru v Karlovarském kraji

Na Děčínsku jsou komplikace i na železnici. „Spadla větev na naši lokomotivu, tak tu stojíme kousek za Děčínem,” řekla ČTK v 11:45 cestující Ivana.

Doplnila, že vlaky měly zpoždění i ráno. Výstrahu vydala správa Národního parku České Švýcarsko.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám zavřely všechny tři zoologické zahrady v regionu. Zoopark Chomutov, zoo v Děčíně i zoo v Ústí nad Labem se ve čtvrtek z bezpečnostních důvodů rozhodly zavřít areály pro návštěvníky.

Hasiči v Karlovarském kraji od rána zasahují u škod, které silný vítr způsobil. Nejsilnější poryvy byly okolo 7:00.

Vítr lámal stromy a větve a uvolnil část střechy na mateřské škole v Sokolově, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Do 12:10 zasahovali hasiči u 104 případů.

V Sokolově vítr uvolnil část oplechování střechy na mateřské škole v ulici Kosmonautů.

Podle starostky Renaty Oulehlové (ANO) budou hasiči uvolněnou střechu zatím zatěžovat pískem. Děti ani učitelky nebyly ohroženy a zůstávají v budově.

Také hasiči ve Středočeském kraji už mají plno práce. Hodinu před polednem jim bylo nahlášeno 227 událostí.

„Nejvíce zasaženou oblastí je v současné chvíli Kladensko (54), Mladoboleslavsko (39) a Příbramsko (27). Ve 196 případech jsme odstraňovali padlé stromy a ve 22 případech nejčastěji uvolněné plechy na střechách,” uvedla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

V Praze vyjížděli hasiči zatím k desítkám případů, především popadaných stromů. V Drnovské ulici policie uzavřela silnici kvůli možným pádům stavebního materiálu za stavby.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Následky řádění silného větru v Karlovarském kraji

Silný vítr trápí také Liberecký kraj. Hasiči zasahovali dopoledne zejména na Českolipsku a Liberecku, výjezdů měli přes 20 a dál jich přibývá. Ve dvou případech vítr poškodil střechy budov.

Policie na svém dopravním webu před 12:00 registrovala spadlé stromy na více než deseti silnicích v kraji.

Silný vítr podle Suchardy poškodil také střechu prázdné budovy v Purkyňově ulici v České Lípě, sroloval také část střechy na bytovém domě v Zákupech.

Desítky výjezdů k vyvráceným a polámaným stromům a větvím mají kvůli dnešními silnému větru hasiči v Plzeňském kraji. Stromy vítr sráží na celém území kraje, padají na silnice i na koleje, řekl řídící důstojník krajských hasičů. Podle dostupných informací se události obešly bez zranění. Plné ruce práce mají i energetici, kteří odstraňují závady na elektrickém vedení. Bez proudu je nyní v kraji 20 000 domácností, řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Aktuálně řeší v kraji 30 poruch na vedení vysokého napětí. Nejčastější příčinou poruch je pád stromu nebo větví na vedení, řekla Holingerová. Nejvíc poruch je podle ní na severním Plzeňsku, Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. V sousedním Karlovarském kraji je podle Holingerové bez proudu na 21 000 odběratelů.

Vítr působí problémy i na železnici. Na několika místech dnes vlaky najely do stromů spadlých do kolejí nebo zastavily před nimi. Překážky se průběžně odstraňují. Například dopoledne najel do stromu Západní expres z Prahy do Mnichova u České Kubice na Domažlicku, osobní vlak najel na strom na trati mezi Běšinami a Nemilkovem na Klatovsku a také mezi Kasejovicemi a Nepomukem, řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Události se obešly bez zranění. Před stromy spadlými do kolejiště zastavily také například vlaky u Bezdružic, dále na trati mezi Poběžovicemi a Bělá nad Radbuzou nebo na trati mezi Tachovem a Planou. Podle webu, kde krajští hasiči zveřejňují své ukončené zásahy, vyjeli dnes do 12:30 v kraji k technické pomoci, nejčastěji k odstranění stromů nebo jiných nebezpečných stavů, ve 117 případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám