Hlavní obsah

Scénáristka filmu Bolero se nemusí omlouvat údajným vrahům

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Scénáristka a spisovatelka Markéta Jílková - Zinnerová, která napsala scénář k filnu Bolero, se nemusí omluvit ani platit finanční odškodnění. U pražského městského soudu ji žalovala pětice mužů, kteří údajně měli před devětadvaceti lety na Slovensku znásilnit a zavraždit studentku Ludmilu Cervanovou.

Článek

Zinnerovou muži zažalovali kvůli tomu, že se o nich vyjádřila v pořadu televize Markíza jako o vrazích. Rozhovor pak citovala mnohá média. Problém spočívá v tom, že celý případ nebyl dosud stoprocentně objasněn.

Dvacetiletá slovenská studentka byla zavražděna v létě 1976 nedaleko Bratislavy. Pachatelé ji nejprve unesli z diskotéky, poté ji přinutili vypít velké množství alkoholu a znásilnili ji. O několik dnů později byla Cervanová nalezena utopená v potoce Černá voda.

Na začátku osmdesátých let byli údajní pachatelé pravomocně odsouzeni na 4 až 24 let vězení. Krátce po revoluci však slovenský Ústavní soud verdikt zrušil a nařídil obnovu procesu. Loni uznal bratislavský krajský soud šest ze sedmi obžalovaných opětovně vinných a vyměřil jim tresty od tří do 13 let. Rozsudek však dosud není pravomocný, kauzu musí definitivně rozhodnout bratislavský Nejvyšší soud.

Kvůli nařčení se hodlají soudit dále

Pět mužů se v občansko-právním sporu odvolávalo na presumpci neviny a v žalobě na ochranu osobnosti požadovala veřejnou omluvu Zinnerové v médiích a finanční odškodné 200 tisíc korun pro každého.

Soud vyslechl dva svědky, producenta filmu Bolero Ivo Pavlíka a pražského zpravodaje Markízy Henricha a Krajču. Ti však mnoho nového do případu nevnesli. "Film není o konkrétních událostech, je to jen příběh zpracovaný na motivy případu," prohlásil Pavlík. Krajča vysvětloval, že Zinnerová byla událostí silně pohnuta, a proto se vyjádřila v rozhovoru, že se jedná o vrahy. Jisté je, že v záznamu vysilání, promítaném v soudní síni autorka scénáře prohlásila, že o vině mužů nepochybuje, protože důkladně prostudovala soudní spis.

Soudce Martin Valehrach však rozhodl, že žalovaná se nemusí omlouvat, ani nic platit. Žalobci se hodlají odvolat k Vrchnímu soudu. "S rozhodnutím jednoznačně nesouhlasím, celá záležotost ještě neskončila," uvedl po soudním přelíčení Stanislav Dubravický, jediný z pěti žalujících, který k městském soudu dorazil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám