Hlavní obsah

Rus Orlov bude vydán na Ukrajinu, rozhodl Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ruský podnikatel Oleg Orlov, jenž je na Ukrajině stíhán kvůli nelegálnímu obchodování s vojenským materiálem, bude českými orgány vydán do země, jejímž hlavním městem je Kyjev. Orlov by měl být transportován na východ během jednoho až dvou týdnů.

Článek

Orlov neúspěšně žádal v ČR o azyl. "Pan ministr nemohl rozhodnout bez toho, aniž byla zamítnuta žádost o udělení azylu," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Orlov bydlel v posledních letech v Karlových Varech. Policie ho zatkla předloni v srpnu na základě mezinárodního zatykače na pražském ruzyňském letišti. Vrchní soud v Praze loni v srpnu rozhodl, že vydání Orlova na Ukrajinu je právně přípustné.

"Ministr Němec rozhodoval na základě tohoto usnesení vrchního soudu. Seznal, že jsou splněny i další podmínky pro vydání, proto se takto rozhodl," řekl mluvčí.

Orlov měl obchodovat s Eritreou

Zatykač na Orlova vydal soud v Kyjevě. Jde o podezření z trestné činnosti při obchodování s vojenským materiálem, který podléhá evidenci, slovy ukrajinského trestního práva je podezřelý z podloudnictví se zbraněmi.

Ukrajinské orgány Orlova viní ze dvou skutků. Při prvním prý pašoval radiolokační stanice P14F do Eritreje. V údajně padělaných dokladech se však uvádělo, že stanice jsou určeny pro ruské ministerstvo obrany. Ve druhém případě je Orlov obviněn, že nelegálně dovezl rakety s plochou dráhou letu X 55 a X 55 CM do Číny, přičemž v dokladech stálo, že jsou pro rumunské ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:
Orlov

Výběr článků

Načítám