Hlavní obsah

Rozhodnutí byla kolektivní, uvedli kolegové k případu soudce Elischera

– Praha
Novinky, bad

Před pražským městským soudem, který projednává údajnou korupční kauzu soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera, vypovídali v pátek dva soudci, kteří s Elischerem spolupracovali. Elischer je obžalovaný z ovlivňování odvolacích řízení za úplatu. Oba soudci uvedli, že veškerá rozhodnutí byla kolektivní a Elischer je k ničemu nenutil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Ivan Elischer na lavici obžalovaných.

Článek

Elischer podle obžaloby manipuloval s rozhodnutími o odvolání v drogových kauzách členů vietnamské komunity. Za to měl podle žalobce dostávat peníze od spoluobžalovaného Nguyen Quoc Hunga.

Soudci Ľubomír Klimáček a Tome Frankič, kteří zasedali s Elischerem v inkriminované době (2013–2018) v senátu nicméně u soudu v pátek uvedli, že k žádnému tlaku z Elischerovy strany nedocházelo. „Ta rozhodnutí byla kolektivní,“ prohlásil Klimáček. Frankič vypověděl v podstatě totéž a dodal: „Že by nás pan doktor tlačil k nějakému určitému rozhodnutí, to určitě ne.“

Oba shodně rovněž uvedli, že Elischer rozhodně nežádal o ten který případ, aby mu byl přidělen. O tom, kdo jaký případ dostane, rozhodoval Klimáček jako starší předseda senátu. „Za celou dobu si nepřišel požádat o nějakou věc,“ vypověděl Klimáček.

Přiznal se jen jeden

Elischer měl spolu s Hungem podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zinkasovat 1,67 milionu korun za snížení trestů pro odsouzené Vietnamce, případně alespoň za navrácení části zabavených peněz.

Elischer od počátku obžalobu kategoricky odmítá. „Žádného člena senátu jsem nikdy neovlivňoval. Náš senát vždy pouze reagoval na nesprávnosti a nezákonnosti v rozsudcích,“ řekl v pondělí před soudem Elischer.

Spolu s Elischerem a Hungem jsou obžalováni další čtyři Vietnamci. Všichni až na jednoho vinu odmítli. Pouze doktor práv Nhat Mac Van přiznal, že dal Hungovi sto tisíc korun na to, aby vypomohl odsouzenému Vietnamci v odvolacím řízení snížit trest.

Soud bude pokračovat výslechy znalců či prováděním listinných důkazů v polovině září. V případě, že Elischera uzná vinným, může soudce, který je dočasně zproštěn funkce, dostat až dvanáctiletý trest vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám